Тревожните прогнози за нова глобална рецесия вследствие на коронависурсата пандемия

Тревожните прогнози за нова глобална рецесия вследствие на коронависурсата пандемия ...

Икономика не се спасява със стой чакай и продайте майбасите.


Тревожните прогнози за нова глобална рецесия вследствие на коронависурсата пандемия накараха правителствата спешно да подготвят спасителни пакети за икономиките си. България също очерта мерки (в Закона за извънредното положение), които обаче се възприемат като неадекватни, недостатъчни или подходящи само за някои сектори.

Експерти и представители на бизнеса, с които Mediapool разговаря, разкритикуваха и подхода на премиера Бойко Борисов, който в неделната си тирада посъветва "олигарсите" да си продадат мерцедесите и майбасите и така да плащат на работниците си, вместо да чакат помощ от държавата.

Най-потърпевш ще е дребният бизнес, който няма майбаси, а и всички олигарси да продадат скъпите си коли, парите ще стигнат за едва 1 процент от еднодневните разходи на правителството, изчисли пред Mediapool икономистът Красен Станчев от Института за пазарна икономика (ИПИ). Средствата от майбасите ще стигнат само за заплати за половин ден, коментира и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Станчев определи като съмнителни и създаващи бюрокрация предприетите досега мерки за покриване на 60 процента от заплатите на работниците в засегнатите сектори, за да не бъдат съкращавани те и пращани на трудовата борса. Велев бе по-краен в оценките си – по думите му тези мерки са "нефелни" и "за чеп за каца не стават".

Изпълнителният директор на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) Политими Паунова смята, че за някои сектори като тежката индустрия тази мярка може да е ефикасна, тъй като част от мощностите не могат да спрат работа напълно и подобна подкрепа би им била полезна.

Източник: mediapool.bg