Тревожните прогнози за нова глобална рецесия вследствие на коронависурсата пандемия

...
Тревожните прогнози за нова глобална рецесия вследствие на коронависурсата пандемия
Коментари Харесай

Икономика не се спасява със стой чакай и продайте майбасите

Тревожните прогнози за нова световна криза в резултат на коронависурсата пандемия накараха държавните управления незабавно да приготвят избавителни пакети за стопанските системи си. България също очерта ограничения (в Закона за изключителното положение), които обаче се възприемат като несъответстващи, незадоволителни или подобаващи единствено за някои браншове.

Експерти и представители на бизнеса, с които Mediapool беседва, разкритикуваха и метода на премиера Бойко Борисов, който в неделната си дрънканица посъветва " олигарсите " да си продадат мерцедесите и майбасите и по този начин да заплащат на служащите си, вместо да чакат помощ от страната.

Най-потърпевш ще е дребният бизнес, който няма майбаси, а и всички олигарси да продадат скъпите си коли, парите ще стигнат за едвам 1 % от еднодневните разноски на държавното управление, пресметна пред Mediapool икономистът Красен Станчев от Института за пазарна стопанска система (ИПИ). Средствата от майбасите ще стигнат единствено за заплати за половин ден, разяснява и ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев .

Станчев дефинира като съмнителни и създаващи администрация подхванатите до момента ограничения за покриване на 60 % от заплатите на служащите в засегнатите браншове, с цел да не бъдат съкращавани те и пращани на трудовата борса. Велев бе по-краен в оценките си – по думите му тези ограничения са " нефелни " и " за клин за каца не стават ".

Изпълнителният шеф на Българската асоциация на металургичната промишленост (БАМИ) Политими Паунова счита, че за някои браншове като тежката промишленост тази мярка може да е ефикасна, защото част от мощностите не могат да спрат работа изцяло и сходна поддръжка би им била потребна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР