Тревожни данни отчита Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и

...
Тревожни данни отчита Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и
Коментари Харесай

Тревожни данни за хората със зависимости по време на извънредното положение

Тревожни данни регистрира Националната осведомителна линия за опиатите, алкохола и хазарта към Асоциация „ Солидарност “ от началото на изключителното състояние у нас. Социалната изолираност е станала причина за в допълнение „ затваряне “ на подвластните и уязвимите към взаимозависимост хора, а злоупотребата с алкохол се е повишила сензитивно, което става мотив от организацията да изпратят отворено писмо до всички практикуващи в областта на психологичното и физическото здраве.
С 38% по-малко хора са потърсили помощ за справяне с проблеми със взаимозависимост в интервала 13 март – 10 юни 2020 година в съпоставяне със същия интервал през 2019. Това сочат данните на единствената в България национална линия, която подкрепя подвластните и техните близки.
„ Намираме тези данни за тревожни, тъй като демонстрират, че хората, които изпитват проблеми със зависимостите, в допълнение са се затворили и изолирали, а това утежнява обстановката им и ги отдалечава от търсенето на професионална помощ “, показа Светослав Кирилов, шеф на Асоциация „ Солидарност “.
Експертите от националната линия следят и внезапно повишаване на позвъняванията поради проблеми с използването на алкохол– те са 30% от всички, потърсили помощ в интервала на изключителното състояние, спрямо 25% за същия интервал през 2019 година, като пик се следи през април тази година, когато процентът е скочил до 39.
Това става мотив те да се извърнат към своите сътрудници психолози, психиатри, лекари и други практикуващи в областта на физическото и психологичното здраве в отворено писмо.
„ Обръщаме към вас с апел да не забравяме за тях и да бъдем самодейни в оказването на поддръжка “, приканват специалистите.
„ Все още е рано да вършим генерални изводи за това по какъв начин пандемията ще се отрази на подвластните и техните фамилии, само че сигурно знаем, че прочувственото, психологичното и физическото здраве на тази уязвима група е подложено на съществено тестване “,се споделя още в писмото.
Всяка година хиляди хора търсят помощ за справяне със взаимозависимост от Националната осведомителна линия за опиатите, алкохола и
хазарта към Асоциация „ Солидарност “, а над 200 000 души получават помощ през нейните онлайн канали. Тя е единствена и неповторима за България и се устоя от дарения. Линията дава обширна и експертна информация и консултация по отношение на типовете психоактивни субстанции, резултатите и рисковете от използването на опиати и алкохол, проблематичната игра на хазарт, зависимостите и тяхното лекуване, местата за помощ в страната, както и насоки за родители и близки.
Услугите на линията са безвъзмездни и анонимни: 0888 99 18 66.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР