Третият пакет военна помощ от България към Украйна вероятно ще

...
Третият пакет военна помощ от България към Украйна вероятно ще
Коментари Харесай

Третият пакет военна помощ за Украйна: Можем ли да дадем ракетните комплекси С-200 и С-300?

Третият пакет военна помощ от България към Украйна евентуално ще бъде много по-сериозен от първите два. Попитахме експерти дали можем да предоставим и съществени платформи – като зенитно ракетни комплекси, артилерийски системи, бронетанкова техника. Попитахме и дали това би  заплашило боеспособността на армията ни, в случай че държавниците ни вземат такова решение.

Когато извадим от складовете годно, само че на години въоръжение и муниции, получаваме отплата към 55%, посочи министърът

Екипът ни потърси някогашни министри, офицери и специалисти по национална и интернационална сигурност, множеството от тях обаче през днешния ден се въздържаха от коментар.

Досега не е съобщавано България да е предоставяла на Украйна системи за противовъздушна защита или тежка бронирана техника. По време на визитата си у нас Зеленски обаче е декларирал такова въоръжение. Можем ли да дадем ракетните комплекси С-200 и С-300 питаме офицера от запаса Калин Димитров.

„ Ракетната система С-200 „ Нева “ съгласно мен се намира в запас. И тя не е  оперативна. Ракетните системи С-300 - с тях имаме същия проблем като с класическите муниции – те са безпределно остарели. Ние не сме закупували ракети за тях несъмнено от 90-те години “, изясни Калин Димитров – боен специалист и офицер от запаса.

Комисията по защита се събра изключително в Народното събрание още рано сутринта

През декември американците са ни предложили модерните Противовъздушна отбрана системи NASAMS, които пазят Белия дом, в случай че дадем нашите ракетни комплекси С-200 и С-300 на Киев, напомнят специалисти.

„ В рамките на НАТО можем да употребяваме и авиация и зенитно-ракетни комплекси, по този начин както към този момент НАТО оказва помощ на Словакия, в предишното на Турция, на Балтийските страни. Но на Украйна можем да помогнем единствено ние “, разяснява някогашният боен министър Велизар Шаламанов.

Според него България може да помогне на Украйна с муниции и тежка техника.

Снимка: bTV

„ България има опция да помогне с артилерия, бронирана техника, която подложи на промяна и като диаметър и като стандарти, тъй като не са по стандартите на НАТО – под бронирана техника имам танкове и бронирани машини “, добави Шаламанов.

Армията ни разполага със снаряди от двата най-търсени калибъра от Украйна – 120 мм и 122 мм за минохвъргачки и гаубици.

„ Не бих споделил милиони, само че може би стотици хиляди, по този механизъм, който е задействан сега, когато ние не ги предоставяме изцяло безплатно и те ще бъдат сменени с нови муниции “, изясни Калин Димитров.

Техният запас изтича и в случай че запасите не бъдат актуализирани, стават рискови, предизвестяват специалисти. Реалните количества обаче са класифицирана информация.

Какво знаем за военната помощ, която Киев желае от София и какво даде към този момент България на Украйна?

Съдържанието е засекретено, само че това, което е ясно, е че България изпраща муниции. Втората пратка съдържа снаряди, които са с изтичащ запас и би трябвало след няколко години да бъдат унищожени, в случай че не бъдат употребявани. Във военните дейности Украйна употребява хиляди снаряди дневно.

В новия лист на Зеленски попада тежка бронирана техника и системи за противовъздушна защита. Сред тях, евентуално, са ракетните комплекси С-300, както и комплексът С-200. Относно тежката техника Киев чака бронирани машини, в това число и танкове.

България към този момент изпрати военна помощ на Украйна през декември предходната година. В края на юни държавното управление на Николай Денков реши да даде втора пратка оръжия и муниции.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР