Третият либерализационен пакет в енергетиката ще важи за всички газопроводи,

...
Третият либерализационен пакет в енергетиката ще важи за всички газопроводи,
Коментари Харесай

ЕК с предложение да няма повече български номера за газопроводите

Третият либерализационен пакет в енергетиката ще важи за всички газопроводи, които идват от трети страни на територията на Европейски Съюз. Това ще бъде конкретизирано с корекция в Газовата инструкция (2009/73/EC).

Поправката е извънредно значима, защото пресича опцията за заобикаляне на главните правила в енергийния бранш – опция за достъп до газопровод от трета страна, регулация на трафите и разделянето на собствеността върху газопровода (между звената за произвеждане и доставка). Такава опция се появи, откакто преди към този момент три години депутатите от Българска социалистическа партия Таско Ерменков и Явор Куюмджиев пробваха да прокарат законодателство с така наречен термин " морски газопровод ". Това позволяваше до първа компресорна станция на сушата да не важат наредбите на Третия либезализационен пакет.

От Европейска комисия обаче оставят опция за дерогации от страна на държавите-членки, през които минава към този момент съществуваща газопреносна конструкция с интернационален транспорт, на база съответен случай. Дерогациите обаче не би трябвало да вредят на равнопоставената конкуренция и да не заплашват сигурността на доставките.

В момента в Европа е изключително гореща тематиката за " Северен поток 2 ". Голяма част от този газопровод ще мине по дъното на Балтийско море, а неяснотата в еврозаконодателството ще попречи на Брюксел да постанова по-строг надзор. Отделно, позицията на Брюксел е, че " Северен поток 2 " не оказва помощ за диверсификацията на енергийните източници в Европейски Съюз.

Предложението на Европейска комисия ще бъде прегледано от Европейския съвет и от Европейския парламент, преди да стане закон.

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР