Трети опит прави Фонд Затворно дело“ (ФЗД) да избере фирма,

...
Трети опит прави Фонд Затворно дело“ (ФЗД) да избере фирма,
Коментари Харесай

Искат кравеферма за затвора в Белене, имат и пари, но... ядец

Трети опит прави Фонд „ Затворно дело “ (ФЗД) да избере компания, която да построи кравеферма на остров Персин (Белене).
Отпреди две години и половина институцията има контракт с Държавна фирма „ Земеделие “ за разпределяне на безплатна финансова помощ по извоюван план за създаване на дружество за преправка на краве мляко на острова. Стойността на безвъзмездната помощ по Програмата за развиване на селските региони е  1 620 862 лева, което съставлява 50% от бюджета на плана.
Договорът е със период три години, само че все неговото осъществяване не е почнало.
Първата поръчка за строителство на кравефермата е оповестена през декември предходната година. Тя е с планирана стойност 1,5 млн. лева без Данък добавена стойност.
За нея аплайват компания „ Давидов 2012 “ ООД – Сандански, и ДЗЗД „ Персин 2019 “, състоящо се от „ Пирс – Д “ ООД, „ Престиж Бизнес – 93 “ ООД, „ Гел 2000 “ ООД и „ Авлига Проект “ ООД.
В хода на процедурата обаче първият претендент е отхвърлен. До отваряне на ценовата оферта стига консорциумът, само че се оказва, че е объркал цените за съответните пет подобекта, давайки за част от тях по-високи цени от оповестените оптимални. Той също бива отхвърлен, а процедурата – прекъсната.

Втората поръчка е към този момент с договаряне без съобщение. Да подадат предложения са поканени същите двама участника плюс „ Българска компания “ АД. На поканата дават отговор единствено „ Давидов 2012 “ и „ Българска компания “. На договарянията отива обаче единствено предприемачът от Сандански.
Именно той подписва контракт с ФЗД на 31-ви май тази година. Стойността му е 1 515 300 лв. без Данък добавена стойност. Ангажиментът е да се изпълнят следните подобекти – първи и втори стадий от строителството на дружество за преправка на краве мляко, отвесна планировка, плътна солидна ограда плюс доставка и монтаж на ОВК-оборудване, топлинен център и вентилация.
Според информация от Фонд „ Затворно дело “ на 9-ти юли е било формалното разкриване на обекта с сключване на Протокол №2 за разкриване на строителна площадка, установяване на строителна линия и равнище на градежа.

Близо месец по-късно обаче – на 7-ми август, договорът е преустановен по взаимно единодушие. В подписаното сред страните съглашение се сочи, че цената на изпълнените до оня миг СМР ще се смята за изплатена от предоставения на изпълнителя задатък. Неусвоените средства пък ще се възстановят в цялостен размер, като за възложителя остава и импортираната от компанията гаранция.
Сега е оповестена нова, трета поръчка за избор на реализатор. Тя е с планирана стойност 1 529 181 лева без Данък добавена стойност.
Паралелно с това са в ход още две процедури за същия план. Едната е за доставка на съоръжение за кравефермата на стойност съвсем 1,4 млн. лева без Данък добавена стойност. Другата е за покупка на цистерна, с която ще се транспортира млякото. Тя е с планирана стойност 168 216 лева без Данък добавена стойност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР