Трети март трябва да си остане Национален празник, това е

...
Трети март трябва да си остане Национален празник, това е
Коментари Харесай

Историк: Българинът трябва да свикне, че на днешния ден се говори за България, а не за Русия

Трети март би трябвало да си остане Национален празник, това е моето мнение, а дебатът по тематиката  се разгорещи още повече след нашествието на Путинова Русия в Украйна, тъй че беше разумно възникването на този въпрос.  Това сподели в ефира на „ Добро утро, Европа “ гл. ас. Константин Голев от Института за исторически проучвания на Българска академия на науките.

Според него в този миг е зародил чисто моралният въпрос „ Трябва ли Русия да е в центъра на българския народен роман, в случай, че има проблеми в съвремието, свързани с нея “.

„ На мен обаче ми се коства, че не би трябвало да се фокусираме върху Русия в този ден. Това ми наподобява доста неправилно и не това е поантата на Националния празник. За мен Трети март е началото на Новата българска страна, на третата българска страна. По всички стандарти на 19 век страната е най-важното политическо събитие в живота на един народ. Държавата основава рамките на едно общество и ние би трябвало да почитаме и почитаме това “, безапелационен беше историкът.

„ Българинът би трябвало да свикне с това, че на днешния ден се приказва за България, а не за Русия. Тя има роля в нашето избавление, огромна роля, ние не трябва да замитаме този факт под килима. Ролята на Русия е многопластова в българската история и надалеч не всеки път тя е позитивна, само че в този съответен случай изиграва позитивна роля, тъй като ни връща на политическата карта на Европа “, уточни още Константин Голев.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР