Трети март март е може би най-важната дата за историята

...
Трети март март е може би най-важната дата за историята
Коментари Харесай

Доц. Георги Димов: На Трети март България възкръсва като птица феникс – може би най-важната дата в историята ни

Трети март март е може би най-важната дата за историята на актуалната ни страна, тъй като точно тогава тя като птица феникс възкръсва, и в действителност всички последвали събития – и Съединението, и оповестяването на България за царство, едно велико дело през 1908 г,. са последвали събития точно от 3 март. Това сподели доцент Георги Димов – историк от Института по балканистика в Българската академия на науките, в предаването “Нюзрум “ по радио " Фокус “ .

" Още повече, 3 март е резултат от активността на генерации българи, цяла плеяда българи през Възраждането, техните старания, патронажни старания за Освобождението на България, тяхната жертва, тяхната работа, техният труд за възвеличаването на българската страна, за откриването на историята на българската страна “, сподели още доцент Димов.

Историкът счита, че освобождението на българите е било едно извънредно мъчно дело, защото сме се намирали в сърцето на Османската империя.

" България е в сърцевината на империята. През България минават значимите търговски пътища, минава Виа Диагоналис, Понтийският път, осеяна е с гарнизони, това е житницата на империята -произвежда жито, създава разнообразни скотски артикули, даже шивашката активност е съсредоточена тук. Икономическият център на империята по това време “, изясни той.

Доц. Димов е безапелационен, че Руско-турската освободителна война е била извънредно тежка за Руската империя. Той счита, че рисковете пред император Александър II са били големи, ако военните дейности не се развият удобно за руките войски.

" Това е историческият късмет, който ние използваме и е доста значим за нас, с цел да можем да влезем в фамилията на европейските нации и да се развием като едно царство, което е нещо доста значимо за това време “, сподели още историкът.

Той акцентира и смисъла на саможертвата на българските опълченци в боевете при Шипка, с цел да може войната да бъде извоювана:   " Тази епопея е нещо велико, в което ние се потвърждаваме под управлението на съветски военачалник – на ген. Столетов “.

" Българите взимат доста огромно присъединяване. Този дух, тази мощ, тази сила е усетена тогава по време на войната. Много от тях се награждават. Ако забележим отношението на съветските офицери към българските военни, то е извънредно топло, извънредно положително, тъй като те демонстрират голям подвиг “, сподели още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР