Трети ден продължава бюджетният маратон в парламента. За 10:00 часа

...
Трети ден продължава бюджетният маратон в парламента. За 10:00 часа
Коментари Харесай

НС обсъжда актуализацията на Бюджет 2022: Без ДДС за хляб и брашно, ток и газ - без акциз

Трети ден продължава бюджетният маратон в Народното събрание. За 10:00 часа през днешния ден депутати съумяха да смъкват Данък добавена стойност на самун и брашно и да понижат налога за топлоснябяване и газоснабдяване. Скандали съпътстваха огромна част от дебатите.

Скандал в Народното събрание, откакто вицепремиерът Нинова прикани депутатите да гласоподават отплата за бизнеса поради скъпия ток, който след 1 юли остава без държавна поддръжка. Снощи бюджетната комисия не излезе с решение.

„ Всички работодатели компании, организации, ме потърсиха с паника, по тази причина че и трите оферти в бюджета, касаещи помощ за икономката и бизнеса, не са признати в комисията. Обръщам се към вас с зов, намерете рационално решение да не оставим стопанската система без поддръжка ", съобщи Корнелия Нинова.

Председателят на бюджетната комисия реагира остро.

„ Г-н ръководител, апелирам да не допускате такова нравоучение от Корнелия Нинова към нас. Когато казвате, че сте загрижени за бизнеса, излизате от залата с цялата си угриженост. Благодаря ви! ", съобщи Любомир Кариманки, ръководител на бюджетната комисия, Има Такъв Народ.

От ГЕРБ-СДС упрекнаха държавното управление в оставка, че не е предложило никакви обезщетения, а тяхното предложение за 80% отплата взема решение казуса.

„ Ситуацията е такава, каквато я направи ръководещата коалиция. Нинова пропусна момента да каже какво е предложило държавното управление да реши тези проблеми за отплата на общини, детски градини, лечебни заведения и дребен бизнес, които в България ще останат без поддръжка от страната ", съобщи Александър Иванов, ГЕРБ-СДС.

Стигна се до замяна на реплики сред Цончо Ганев от " Възраждане " и председателстващият съвещанието Кристиан Вигенин.

„ Не е обикновено да се позволява да се изрича министър, който в цялото си наличие вкарва в подвеждане особено Народно събрание, тъй като когато приказваш от името на целия бизнес, пропуща, че през вчерашния ден бяха обсъждани 4 обезщетения за бизнеса ", съобщи Цончо Ганев, " Възраждане ".

Депутатите одобриха нулев Данък добавена стойност за хляба и 9% за парното и газоснадбяването. Пламен Абровски от Има Такъв Народ изиска същата мярка и за други артикули.

Пламен Абровски от Има Такъв Народ: „ Освен 0% Данък добавена стойност на хляба, да имаме и 0% Данък добавена стойност на брашното. Второто ми предложение касае понижаване на 9% Данък добавена стойност за плодове и зеленчуци и олио. "

Само с 1 глас повече нулевата ставка Данък добавена стойност и за брашното беше призната. Оказа се, че той е на Антоанета Цонева, която изясни, че се е объркала и изиска трето гласоподаване, срещу правилника. Последваха остри реакции от депутатите.

„ Това, което споделям е, не че машината е сбъркала, а че аз съм натиснала погрешно бутона. Моето предпочитание е да гласоподавам срещу, а не за ", съобщи Антоанета Цонева, ПГ на " Демократична България ".

„ Може да се окаже, че е гласувала неверно за това държавно управление, може да се окаже, че е гласувала неверно и на изборите ", разяснява Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи.

„ Много неточности в тази зала са се случвали при гласоподаване с техническо средство или нещо друго, само че тук е значима волята на народния представител ", съобщи Филип Попов от Българска социалистическа партия.

„ За това, че е гласувала „ за ", не ѝ дава право да гласоподава трети път ", сподели Ива Митева от Има Такъв Народ.

След 15-минутна отмора и съвещания с адвокати, ръководителят на Народното събрание Мирослав Иванов разгласи, че вотът е постоянен и по този начин ДДС-то на брашното падна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР