Трети човек не участва в убийството на 8-годишната Вилияна от

...
Трети човек не участва в убийството на 8-годишната Вилияна от
Коментари Харесай

Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: Убийството на малката Вилиана е протест срещу държавата

Трети човек не взе участие в убийството на 8-годишната Вилияна от село Желязно. Нямаше да има толкоз доста прорезни рани по тялото на детето, в случай че различен го е умъртвил. Майка му щеше да предотврати множеството удари. Това съобщи в изявление за Lupa.bg акад. Петър Иванов.

Акад. Петър Иванов е обществен психолог. Той е един от създателите и пръв началник на катедра “Психология” във ВТУ “Св. Кирил и Методий” и във Варненския свободен университет. Директор е на Демографския институт към БАНИ, учен. Автор е на доста книги и учебници, научни публикации, издадени у нас и в чужбина. Ръководител на към 30 национални проучвания и планове.

- Акад. Иванов какво може да накара една майка да убие детето си, както направи 30-годишната Лиляна Халкалиева от село Желязно?



- В научната литература аргументите за това закононарушение са три: демонстрация на предпочитание някой да почине с теб. Ясно е, че в тази ситуация не става въпрос за това. Втората причина е безизходицата, а третата - афект. При истерични признаци, при сумрачно положение на съзнанието може да бъде осъществено ликвидиране или самоубийство. Версиите на всяко тежко закононарушение у нас припомнят случая " Белнейски " - има нещо неразбираемо, мъгливо и замотано.

- Медиите стартират версията ритуално самоубийство и ликвидиране. Приемате ли я?

- Ритуал е термин, който се отнася до религиозни проблеми, секти, религиозна неистовост и така нататък Ясно е, не става дума за това. Тази дама е скромна, тиха, безпроблемна. Глупаво е да се мисли, че преднамерено убийството е осъществено на 1 юни. Тази версия може да се прояви, когато е задействана друга причина - психологичната шизофрения, да вземем за пример. По-скоро убийството и опитът за самоубийство са обезверен митинг против страната, против бедността, против здравното министерство.

Не одобрявам версията, че ужасното закононарушение е осъществено от трети човек. Тя щеше да реагира. Третият човек нямаше да направи 10 удара в тялото на детето.

По статистика 89% от убийствата и самоубийствата са правят в фамилията. И при Лиляна е по този начин. Какво семейство има тя?! Живее при майка си, на село. Безработна е.

Г-н министър председател, нали безработицата е паднала и изобщо няма такава?! За това, което е направила Лиляна, е отговорна страната. Здравеопазването във връзка с психологичното здраве е в непоносимо положение. Здравната каса дава пари на психиатрите, които не са учили логика на психиката и не могат да бъдат никакви психотерапевти. Психоаналитиците у нас са измъчвани. Нямат право да получават пари от НЗОК. Психиатрите, които нямат визия какво е логика на психиката, изписват медикаменти. Те лекуват признаци, а не аргументи. За мен отговорен за гибелта на 8-годишното момиченце е страната с нейното неприятно опазване на здравето.

В каталога, който приготвих, са включени 71 психотерапевти от Пловдив. Лиляна трябваше да върви на психолог, който да снеме напрежението й, който да махне депресивните й намерения. Как да го направи, като НЗОК не финансира активността на психолозите?! Лиляна можеше да си избере експерт от този азбучник и тази покруса нямаше да се случи.

Другата причина, поради което се е стигнало до убийството, са обществените действия. Къде са обществените служащи, които би трябвало да са открили бедственото състояние на тази жена?! Виновен е и финансовият министър Асен Василев. Какво е направил той за хората в ситуацията на Лиляна, за хората, които имат психологични премеждия, които са безработни?! Виновни са и крадците в България, които направиха всички небогати. Вероятно тази жена нямаше да бъде бедна, в случай че нямаше толкоз олигарси и мултимилионери с парцели по Ревиерата и с яхти.

- Изследвате демографските проблеми на страната. Национален статистически институт разгласи, че стопяването на българите продължава. Не сте сюрпризирани допускам.

- България е преди всичко в света по понижаване и изгубване на популацията. На първо място е в света от 230 страни по смъртност. У нас умират най-често хора. Ние сме и преди всичко по доста типове заболявания, както и по самоубийство и детско самоубийство. Тези данни ги крият. От Национален статистически институт за какво да ги кажат, откакто си получават заплатите от държавното управление. Със 130 хиляди понижава всяка година България. Тя изчезва, не го споделям аз, споделя го Департаментът на Съединени американски щати, Централно разузнавателно управление на САЩ. До 2050 година няма да има етнически българин. Намаляваме с 19 души на час и се усилваме с 4 души етнически братя.

- Казахте, че сте подготвили азбучник, който ще помогне на хора в ситуацията на Лиляна. Какво съставлява той?

- Провеждам безвъзмезден отдалечен курс по психотерапия. Той се състои от 50 лекции и е на няколко стадия. Сега организирам третия. Първият курс съдържа 50 лекции по обща психотерапия, вторият - 50 лекции по специфична психотерапия, третият предлага способи на психотерапията. В моя курс вземат участие 5 200 души. От България са 4500, останалите са от 37 страни. Направих азбучник на психолозите, психотерапевтите, психоаналитиците у нас. Можете да изберете при кого да отидете.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР