Третата вълна на ковид епидемията в България започва да се

...
Третата вълна на ковид епидемията в България започва да се
Коментари Харесай

При 70% заети ковид легла в страната здравното министерство не бърза да затяга мерки

Третата вълна на коронавирус епидемията в България стартира да се форсира и здравната система е под напън, само че обстановката е под надзор, свободни кревати в лечебните заведения има, а смъртността от коронавирус, въпреки и обективно да е доста висока, сега е по-ниска спрямо последните две талази. Поне към този момент. Тази относително оптимистична визия за обстановката с епидемията споделиха служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров и негови сътрудници на конференция през днешния ден.

Те за момента отхвърлиха да разясняват конфликтната тематика с антиковид ограниченията, като по думите на Кацаров в петък евентуално министерството обществено ще показа оферти за спомагателни ограничения за ограничение на разпространяването на ковид. На национално равнище в този момент те остават мощно демократични, макар че към този момент осем области са в тъмночервената зона (над 500 случая на 100 хил население), а съвсем цялата останала страна е в алена зона (над 250 случая на 100 хил.).

Опитите за стягане на рестриктивните мерки на районно равнище - да вземем за пример в София, водят до разногласия и спорове с представители на засегнатите промишлености.
Каква е обстановката съгласно данните и по какъв начин я виждат здравните управляващи
Броят на записаните инфектирани с ковид в България за втори следващ ден към този момент надвишава 3400 на ден, като делът на позитивните проби приближи 20% в сряда.

В болница са настанени 5646 души, като 485 от тях са в интензивни отделения. Това значи, че 70% от коронавирус леглата в страната са заети, което съгласно зам-министъра на опазването на здравето доктор Александър Златанов значи напрегната, само че надалеч не и паническа обстановка за здравната ситема. Тя обаче не е еднородна на всички места. Така да вземем за пример в София са заети съвсем 80% от наличните малко над 1500 кревати и над 90% от тези в интензивните отделения. Силно натоварени са още лечебните заведения в Търговище, Габрово, Шумен, до момента в който по думите му в други области като Враца и Плевен, където заболеваемостта е ниска, са заети единствено 8-9% от наличните кревати.

Директорът на Националния център за заразни и пазаритни болести (НЦЗПЗ) проф. Ива Христова регистрира, че заболеваемостта в България в последните седмици е сходна с тази в страни като Албания, Турция и Гърция, до момента в който Сърбия и Румъния, да вземем за пример, регистрират с пъти повече случаи на ковид спрямо България (виж графиката).

Сравнението на заболеваемостта сред страните обаче е мощно условно, тъй като какъв брой случая разкрива всяка страна зависи от това какъв брой тества тя. Така да вземем за пример Гърция е измежду десетте най-тестващи страни в Европа с над 2.2 млн теста на 1 млн население, до момента в който България е в дъното на това нареждане с над три пъти по-малко проби на глава от популацията. Така може сигурно да се направи обосновано съмнение, че в страната има неотчетена заболеваемост, както бе и в предходните талази. Колко е нерегистрираната заболеваемост може да се разбере към две седмици по-късно по броя на умрелите.

Сравнението за жертвите на коронавирус сред тези страни наподобява доста по-различно. Средният брой жертви в България на седемдневна база сега е сред 12 и 13 умряли на 1 млн души на ден, до момента в който в Албания, Гърция и Турция те са под 5, а в Сърбия са към 7 жертви на милион. Единствено Румъния в последните два дни изпреварва България с към 16 жертви на милион на ден (виж графиката).

Все отново в случай че се съпоставяме сами със себе си, то третата вълна в България в действителност към този момент не е достигнала вредите от предходните две. Заболеваемостта сега към момента е на половина на пика от втората вълна напролет и на към ⅔ от първата през есента и зимата на предходната година. Смъртността също е с към ⅓ по-ниска спрямо предходните талази. По данни, показани от проф. Мира Кожухарова, която е консултант на министъра за коронавирус епидемията, за първите девет седмици на първата вълна талази (за начална точка на епидемиологичната вълна се приема момента, в който заболеваемостта премине 100 инфектирани на 100 хил души) публично са умряли от коронавирус 4735 души, за същия интервал на втората вълна - 4479 души, а за деветте седмици от началото на актуалната вълна, която стартира при започване на август - 3364 души.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Банки и финанси 2 Банки и финанси 3 България 1 Банки и финанси 2 Банки и финанси 3 Пазари 1 Банки и финанси 2 Банки и финанси 3 Свят
Това " понижение " на жертвите евентуално въпреки всичко е резултат от обстоятелството, че 23% от популацията въпреки всичко е имунизирано, а може би още толкоз е и преболедувало.

Въпреки това България е на челното място в света дружно с Черна гора по коронавирус жертви на глава от популацията от началото на епидемията до момента (виж графиката), като общият им брой в страната към този момент е съвсем 22 хиляди Това е почти град с размерите на Свищов, без включително да се включват неофициалните и косвени жертви на епидемията.
Трудните ограничения
От началото на седмицата София също се причисли в листата на областите в тъмночервената зона, които са към този момент общо осем, а още най-малко две ще ги последват скоро. Ситуацията в столичните лечебни заведения е много напрегната, като от общо разртити за коронавирус 1569 кревати, към днешна дата са заети 1236 от тях (71%), само че интензивните кревати са заети на над 90% - 212 от общо 231.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР