Третата вълна на епидемията от коронавирус в България и строгите

...
Коментари Харесай

Икономиката се е свила с 1.8% на годишна база през първото тримесечие

Третата вълна на епидемията от ковид в България и строгите ограничения в Европа са се отразили отрицателно на стопанската система на страната и тя се е свила с 1.8% на годишна база през интервала януари-март 2021 година Минусът беше предстоящ, като той идва главно от чистия експорт, до момента в който вложенията и крайното ползване порастват. В същото време на тримесечна база Брутният вътрешен продукт се форсира с 2.5%, демонстрират експресните данни на Национален статистически институт.

Засега упованията на множеството анализатори са стопанската система да продължи да се форсира и в края на годината Брутният вътрешен продукт да финишира с действителен растеж от 3-4% на годишна база.

Днес излязоха и мого от резултатите за първото тримесечие на останалите страни от Европейски Съюз. Те демонстрират стесняване на годишна база за стопанската система на съюза с 1.7% и с 0.4% на тримесечна в унисон с доста по-строгите антиковид ограничения в множеството страни от Стара Европа.
На негативна територия поради износа
Годишният спад на стопанската система на България през първото тримесечие идва най-много от износа (-6%), до момента в който вложенията порастват за първи път от началото на рецесията (с 1.2%), както и потреблението (с 2.6%).

В същото време статистиката регистрира внезапен растеж на продажбите в индустрията (19%) и на износа (27%) през март и в случай че тази наклонност продължи, евентуално стопанската система ще излезе от негативната си територия още през идващото тримесечие. Най-големият търговски сътрудник на България - Германия, също означи исторически растеж на износа от над 16% през март по отношение на година по-рано.

На тримесечна база експресните оценки демонстрират нарастване на всички съставни елементи на Брутният вътрешен продукт, което изяснява и крайния резултат от 2.5% растеж. Прави усещане, че макар рестриктивните мерки за огромните нехранителни магазини и заведенията, и на годишна и на тримесечна база потреблението продължава да пораства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР