Третата световна война не се случи - самолетът с председателя

...
Третата световна война не се случи - самолетът с председателя
Коментари Харесай

Нанси Пелоси окончателно обърна Китай с лице към Русия

Третата международна война не се случи - самолетът с ръководителя на американския парламент Нанси Пелоси кацна в Тайпе. Пекин заплаши да блокира визитата, само че не предприе никакви дейности, с цел да го предотврати. Вярно е, че Китай към този момент даде обещание " мощен и мощен " отговор на Съединени американски щати на визитата на Пелоси. Влошаването на връзките ще докара и до това, че оттук насетне в Пекин към този момент няма да се вслушват в мнението на Америка във връзка с Русия.

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси - чието настойчиво предпочитание да посети непризнатия Тайван докара Вашингтон и Пекин до ръба на директен боен спор - дойде наред в столицата на острова Тайпе. Във вторник американски “Бойнг” C-40C (военна версия на “Бойнг-737”), пренасящ Пелоси, кацна на летище “Соншан” в Тайпе. „ Посещението на нашата делегация в Тайван показва непоклатимия ангажимент на Америка да поддържа виталната народна власт на Тайван “, се споделя в изказване на ръководителя на Камарата. В същото време имаше известия, че тайванската полиция е разтурила протест, протестиращ против идването на третото лице на Съединени американски щати.

„ След 15 минути ще забележим коя е „ великата мощ “: Съединени американски щати или Китай “, означи ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров малко преди сполучливото кацане. След като американският аероплан най-сетне кацна в Тайпе, китайските управляващи (които считат Тайван за непокорна част от КНР и заплашиха с боен отговор, в случай че Пелоси пристигне) се ограничиха да изразят остро наказание на нарушаването на суверенитета на КНР.

„ Самият факт, че китайците не можаха да принудят американците да се откажат от тази провокация, значи дипломатическо проваляне за Поднебесната империя “, сподели Тимофей Бордачев, програмен шеф на Валдайския клуб. Също по този начин означаваме, че самата Пелоси в изказването си акцентира, че нейното посещаване (което беше директна засегнатост за Пекин) „ по никакъв метод не опонира на политиката на Съединените щати “. Всъщност демаршът на 82-годишния началник на Камарата на представителите може да се преглежда като израз на общата позиция на ръководещата Демократическа партия.

„ През 1997 година ръководителят на същата Камара на представителите, Нют Гингрич, посети Тайван. Но той беше републиканец и провежда това деяние, с цел да подразни президента демократ Бил Клинтън. Сега е различен въпрос: Пелоси принадлежи към същата партия като президента Джо Байдън “, изясни американистът Борис Межуев. „ На публично равнище американската политика на „ един Китай “ няма да се промени, само че като цяло и републиканците, и демократите – и двете партии – са ориентирани към независимостта на Тайван, към признаването на неговата дипломатическа индивидуалност.

В същото време би трябвало да се признае, че до последния миг първото посещаване на ръководителя на Камарата на представителите от 1997 година остава под въпрос. Тайванският стадий от източноазиатското турне на Пелоси (което стартира в Сингапур и ще приключи в Япония, без да е плануван Тайван) беше като военна интервенция, гледана онлайн от милиони хора по света. Порталът “ФлайтРадар”, който наблюдава придвижването на самолетите, се претрупа няколко пъти в това време.

C-40C с позивна “СПАР19” (доскоро не беше ясно дали Пелоси лети на него) напусна столицата на Малайзия Куала Лумпур в понеделник, прелетя над островите Борнео и Сулавеси, след което зави на север. Във вторник към 17:00 часа московско време самолетът навлезе от изток, от страната на Тихия океан, в зоната на противовъздушната защита на Тайван. По-рано осем изтребителя F-15 и пет самолета-цистерни на Военновъздушни сили на Съединени американски щати бяха издигнати от американската база в Окинава, заяви японската телевизия НХК. Тайванският “Цую Жибао” заяви, че летището на столицата на острова е премахнало камуфлажните покрития от 35-милиметровите противовъздушни оръдия, ситуирани покрай пистата.

Междувременно Пекин затвори въздушното пространство на Тайванския проток за цивилен самолети. Изтребители Су-35 на Военновъздушни сили на НОАК кръжаха във въздушното пространство над пролива, заяви централната китайска телевизия. Тайванските медии оповестиха, че два самолетоносача на Военноморски сили на Народоосвободителната войска на Китай са излезли в морето и са изпратени в региона на пролива. Според тайпейския вестник “Жуонгуо Жибао” самолетоносачите на китайския флот “Ляонин” (бившия руски “Варяг”) и “Шандун” са тръгнали надлежно от север - от пристанище Циндао и от юг - от пристанище Саня на остров Хайнан. Припомняме, че по-рано американска ударна група, водена от самолетоносача “Роналд Рейгън”, настъпи към региона на Тайван.

Китайската проява на мощ не се лимитира до прекосяването на военни кораби. Подразделенията на Южния боен район на НОАК, чиято зона на отговорност включва Южнокитайско море, са сложени в нараснала бойна подготвеност, заяви основаният в Лондон “Файненшъл Таймс”, цитирайки военни чиновници в Пекин и Тайпе. Припомняме, че в най-тясната си точка Китай и остров Тайван ги разделят едвам 81 километра.

Двадесетина пускови установки на системите за противовъздушна защита “Хонши-22” са ситуирани в крайбрежните региони на китайската провинция Фудзиян, най-близката до Тайван. Това са аналози на съветските С-300, предопределени за заличаване на самолети, хеликоптери и безпилотни транспортни средства. Засегнатата зона на системата е до 170 километра.

На същото място, в провинция Фудзиян, е видян трен с пускови установки на балистични ракети със междинен обхват “Донфен-16” (ДФ-16). Обхватът на полета на тази ракета е от 800 до хиляда километра. Теоретично три маневрени бойни глави могат да носят както фугасни, по този начин и нуклеарни и термоядрени заряди. Според военните специалисти ДФ-16 съставляват особена опасност съответно за Тайван. Ракетата е в положение да пробие противоракетната защита на острова, която се обезпечава от американските системи “Пейтриът”.

Както отбелязва Александър Лукин, откривател от Института за Китай и модерна Азия на Руската академия на науките, в случай че Китай употребява всички упоменати оръжия, с цел да нападна Тайван, това би означавало американски ответен удар против Китай и началото на огромна война. Дори преди Пелоси да кацне, можеше да се чака, че - както при визитата на Нют Гингрич през 1997 година - в този момент Пекин ще се ограничи единствено до вербални изказвания против Съединените щати, показва синологът.

„ Предварително беше ясно, че никой няма да смъкна аероплан, нито ще стартира неочаквана война против острова “, показва Бордачев. Но, както отбелязва специалистът, като не съумя да предотврати идването на Пелоси, Пекин претърпя дипломатическо проваляне. „ През 70-те години, когато Съединените щати откриха дипломатически връзки с Китай, те дадоха обещание да не поддържат сходни връзки с Тайван “, спомня си Лукин.

Сега има директна поддръжка за Тайпе от представител на ръководещата Демократическа партия във Вашингтон, което може да се одобри и като позиция на администрацията на Джо Байдън.

Ако китайците бяха съумели по някакъв метод да изплашат самолета на Пелоси от острова, Америка щеше да понесе репутационни загуби - щеше да стане ясно, че Вашингтон се е поддал на шантажа на Пекин, отбелязва Межуев. „ Но Пелоси се приземи безвредно – и за Китай това е пестник в лицето. Китайският президент Си Цзинпин няма да обърне другата буза “, счита американският специалист. Межуев предвижда: „ Мисля, че занапред нататък военната машина, ориентирана към Тайван, ще се приготвя непрекъснато. Тази година може да има военна акция против острова”.

„ Може би Си Цзинпин скоро ще направи някакво послание, в което ще разгласи курс на твърда борба с Вашингтон по въпроса за Тайван. Сега никой няма да убеди Китай, че Съединени американски щати са подготвени да водят разговор с него. И в това време никой няма да убеди Китай да работи против Русия “, уверен е Межуев.

„ От този миг сред Китай и Съединени американски щати стартира студена война, която ще сложи пред избор други страни, които като цяло не биха желали да избират сред тях “, счита американистът. „ Човечеството като цяло единствено ще загуби от това – приказваме за нова студена война, сравнима с тази, която Съюз на съветските социалистически републики води с Америка “, оплаква се американистът.

Бордачев също е убеден, че Пекин няма да се помири с обидата от страна на Съединени американски щати. „ Фактът, че Пекин получи доза оскърбление, надали в този момент ще повлияе доста на репутацията му измежду азиатските му съседи. Но за китайците това ще бъде значим урок. Ще има по-голямо схващане за това с кого си имат работа и какъв брой реалистично лимитирана е способността им да пазят ползите си, без да прибягват до мощ. Отношенията сред Китай и Съединени американски щати ще се влошат. Направена е още една стъпка към огромен боен спор сред тези страни “, счита анализаторът.

Концентрацията на китайски военни сили, която можеше да се следи ден преди и по време на полета на Пелоси за Тайпе, единствено нараства. Във вторник вечерта стана известно, че Източната командна зона на НОАК ще стартира поредност от военни интервенции покрай Тайван. Те включват далечна бойна пукотевица в Тайванския проток и тестване на ракета с неядрена бойна глава. Стрелбите ще стартират във вторник. Под прикритието на огромни учения във водите към Тайван Пекин може да започва към цялостна морска и въздушна обсада на острова, разяснява на собствен ред военният специалист Алексей Леонков.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР