Третата мащабна акция по почистване на парк Лаута от изсъхали

...
Третата мащабна акция по почистване на парк Лаута от изсъхали
Коментари Харесай

Мисия Лаута 3! Включете се в най- мащабната “зелена“ акция в Пловдив

Третата огромна акция по разчистване на парк " Лаута " от изсъхали и рискови дървета, ще се организира на 18 март /събота/. Стартът ще бъде даден в 10 часа и всеки, който желае може да се включи в това начинание, чиято цел е да запазим един от най- огромните пловдивски паркове. 
Прочетете още
Служители на " Паркове и градини " към този момент са почнали да режат паднали и рискови дървета. „ През целия януари наши екипи премахваха сухи и гнили дървета и клони край алеите. Тези дни още веднъж влизаме в „ Лаута “, с цел да продължим и подготвим отстранената растителност в подобаващ тип, тъй че хората, които се включат в акцията на 18-и, да могат по-лесно да я изнесат към алеите. Оттам ще я извозим за преправка в компостиращата апаратура “, заяви началникът на предприятието Веселин Козарев.

Това е третото издание на " Мисия Лаута 3 " , която е взаимна самодейност на TrafficNews , кмета на регион „ Тракия “ Костадин Димитров и шефа на общинското дружество „ Градини и паркове “ Веселин Козарев. 

С всяка поредна миисия, от ден на ден пловдивчани се включват в това благородно начинание. Стотици пловдивчани – освен от „ Тракия “, а и от другите елементи на града, се включиха в досегашните две акции. При първата – през октомври 2021-ва, бяха събрани и извозени над 30 камиона с растителен боклук, а през април 2022 година – 49 камиона.

Около 30 % от  едрата дървесна растителност в лесопарка е изсъхнала, като част от нея едвам се държи на корен. Това сочат систематизираните данни и разбори от направеното от май до октомври предходната година експертно фитопатологично проучване на всички насаждения в „ Лаута “ със съдействието на Лесозащитната станция.

Причините са сложни – надмината пределната възраст от 80 години на дърветата, от които е основан паркът, породени от гъби и инсекти болести, настъпилите през последните десетилетия промени в микроклимата. В парка виреят най-вече широколистни дървета, като измежду най- публикуваните типове са акации, явен, явор, летен дъб, бреза.  Голяма част от тях обаче към този момент са изгнили, защото гората е нападната от корояд.  Дърветата, които падат, стават обиталища на нови колонии от корояди, които по-късно атакуват и здравите дървета. 

„ Всичко, което в този момент вършим в „ Лаута “, са неотложни незабавни ограничения. Нужен е огромен план, както и допитване до пловдивчани по какъв начин си показват парка “, сподели Козарев.

Ако желаеме да живеем в чист и привлекателен град, ние също би трябвало да поставяме старания. Всеки, който желае, може да посвети няколко часа, с цел да подобрим средата, в която живеем. А чувството от добре свършената работа е фантастично! Ако не вярвайте, попитайте участниците в предходните задачи. 

Очакваме ви на 18 март в Лаута! Среща в 10 часа на барбекютата. 

Снимки от Мисия Лаута 2





 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР