Треньорът на младежкия национален отбор на България по футбол Александър

...
Треньорът на младежкия национален отбор на България по футбол Александър
Коментари Харесай

Александър Димитров: Моля се на клубовете да дават повече минути на младежките национали

Треньорът на младежкия народен тим на България по футбол Александър Димитров даде извънредно изявление за NOVSPORT,  два дни след превъзходната победа над третите в света Израел с 1:0 в европейска подготовка. - Г-н Димитров, не престават ли страстите след този прекрасен мач на тима?

- Емоциите към този момент поотшумяват, връщаме се последователно в работна конюнктура. Наясно сме, че тази превъзходна победа над третите в света и Европа грябва да се затвърди в идващите мачове през октомври, когато одобряваме Германия и Косово. 

- Какво демонстрира разузнаването ви на тези последващи противници?

- За Германия няма какво да приказваме, ясно е, че са огромният любимец в групата. Те разполагат с голям избор от отлични футболисти на всички постове. Но и Косово също е доста мощен тим, гледах мача им против Естония, в който победиха с 2:0. Разполагат с играчи от всички краища на Европа, при които са намерили някаква родствена връзка със страната. Така, че ни чакат в действителност огромни борби в София идващия месец.кия тим - Този път получихте футболисти от първия тим и това незабавно се усети?

- Да, извънредно признателен съм на техническия шеф на БФС Георги Иванов и господин Младен Кръстаич, че ми дадоха опция да употребявам огромна част от футболистите, които имат право да играят при младежите. С изключение на Димо Кръстев и възстановяващия с от контузия Марин Петков, всички останали бяха на мое разположение. Присъствието на Пламен Андреев, на Никола Илиев и останалите, вдъхна убеденост на всички футболисти в отора и видяхте резултата. Що се отнася до мачовете през октомври, то всичко е въпроси на решение на господин Иванов и господин Кръстаич. Нека те преценяват по какъв начин да постъпят с футболистите, които имат право да играят за младежкия тим. - Има ли към този момент стабилен колектив в младежкия народен тим?

 - Да, той се сътвори доста бързо. Тези момчета бяха в този състав за първи път. Това ми е огромна болежка, тъй като изиграхме 8 контроли, само че без най-хубавите футболисти. Сега, обаче те демонстрираха, че с изключение на отлични футболисти са и доста възпитани, дисциплинирани, виновни и стимулирани момчета. За нула време се сътвори доста добър колектив с отлични взаимоотношения. За мен е голямо наслаждение да работя с тях.

- Вижда се, че към този момент се разчита и на футболисти от Европа, които не са отраснали и не живеят в България, само че имат роднинска връзка и могат да играят в националните ни тимове?

- Да, тази процедура е от дълго време. Аз и моят екип открихме Лукас Петков. Срещнахме се с него, треньора и родителите му и той беше склонен да играе за младежкия тим, само че не успяхме да му извадим паспорт. Друго наше изобретение е Йоан Стоянов от Израел. Тук мога да разкрия, че получихме единодушието на халфа на Галатасарай Баран Аксака да играе за България. Той не беше извикан за мачовете през септември, защото няма игрови минути. Сега се чака да бъде преотстърен някъде и да играе постоянно и в случай че това стане, ще вървя да го следя и вероятно да го включа за мачовете с България и Косово. Има и един футболист от Израел Омер Агвадиш, както и един 2005 година в Нюрнберг. Следим десетки футболисти от цяла Европа, като имаме и млади играчи в по-долните дивизии на Англия. Но с цел да извикаме подобен състезател, би трябвало да бъде с по-добри качества от тези в българското състезание, които непрекъснато следим. Това, че играе в чужбина не му дава никакво преимущество.

-Направи усещане, че наложихте като титуляри футболисти от родния шампионат като Петър Андреев и Георги Николов?

- Затова аз и моят екип вървим непрекъснато по мачове. Взимаме в отбора тези, които са в най-хубава моментна форма. За страдание, част от тях не са играли в юношеските национални тимове и нямат опит. Ако покажат своите качества, то вратата на младежкия народен тим е отворена за тях. 

Освен родените 2002 година, ползвате и по-млади играчи?

При нас с изключение на положителни футболни качества, играчите би трябвало да имат и човешки качества. Имаме положителни футболисти, които нямат нужния темперамент и биха попречили на положителния колектив. 

- Как се отразиха върху вас и тима многочислените рецензии след равенството с Естония (1:1)?

- Успяхме да предпазим момчетата от отрицателните страсти. с помощта на БФС младежкият народен тим е капсолован и не се позволяват външни хора. Концентрирахме се напълно върху идната среща с Израел, а не върху предходната. И това ни донесе триумф. Много съм доворен и от още един факт - все пак, че тряваше да пътуваме и да играем два мача за 4 дни, играчите устояха в мача против Израел (1:0).

- Какви са очакванията и фантазиите като треньор на този народен тим?

- Разбира се, че преди всичко задачата е да се приготвят положителни футболисти за националния, само че аз съм упорит човек и си слагам съществени цели. Мечтата на целия щаб е да класираме България на европейско състезание, тъй като за последно това е ставало през 1978 година. Но ние не сме единствено мечтатели, а и работим ежедневно това да се случи. За страдание, преди няколко години бяхме доста близо, само че ни се попречи типично по български. За решителния мач с Полша през есента на 2020 година тогавашният треньор на националния тим Георги Дерменджиев не пусна Доминик Янков, а Валентин Антов бе докаран няколко часа преди мача с поляците. 

Какво е най-голямото предпочитание на Александър Димитров в този миг?

Искам откровено да помоля всички български клубове в идващите няколко кръга да дават повече игрово време на футболистите от младежкия народен тим, които не го получават. Нека оказват помощ в името на българския футбол, с цел да може да бъдат готови на равнище за мачовете с Германия и Косово. Ползата е взаимна, тъй като когато тези футболисти се показват добре, цената им се подвига и от това печелят техните клубове. Също по този начин желая да прикани и почитателите да поддържат още повече този тим, тъй като това са " децата " на българския футбол. 
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР