Тренд: Над 1 милион българи имат татуировки

...
Малко над един милион българи имат татуировки. Това показва проучване
Коментари Харесай

Малко над един милион българи имат татуировки. Това показва проучване на изследователски център “Тренд”.

22% от българите посочват, че биха променили мнението си за непознат човек, ако видят, че има татуировки. Почти толкова - 21% от попитаните, са съгласни с твърдението, че хората с татуировки са по-склонни към криминални прояви. Данните показват, че отношението към татуировките е в силна зависимост от възрастта. Проучването е извършено в периода 12-19-ти януари сред 1004 души на възраст над 18 г.

19% от българите посочват, че имат татуировка. В тази група делът на мъжете е по-голям. А почти половината от 18-29-годишните заявяват, че са си направили татуировка. С увеличаването на възрастта делът татуираните драстично намалява - над 90% от хората над 50 години твърдят, че нямат рисунки по тялото си. Половината от споделилите, че са имат татуировка, имат само една, 29% - две, а 12% имат повече от три татуировки.

Сред основните причини, които хората с татуировки изтъкват за решението си да си направят татуировка, са за “красота/ стил” (44%), “израз на любов към определен човек” (38%), както и “изразява това, което съм” – 28%. Сред останалите изтъкнати причини са “като символ на нова страница в живота ми”, изразяване на принадлежност към футболен отбор, почит към национален герой, както и израз на идеологически възгледи. При жените, които имат татуировки, водещата причина е свързана с красота и стил. А мъжете по-често са тези, които си правят татуировки като принадлежност към отбор или почит към национален герой. Сходни са дяловете на мъжете и жените спрямо мотива “израз на любов към определен човек”. Данните показват, че едва 3% от хората с татуировки, са се притеснявали, че това би попречило да ги наемат на работа.

22% от българите посочват, че биха променили мнението си към непознат човек, когато видят, че има татуировки, но 71% не споделят това мнение. В голямата си част възрастните хора биха променили мнението си към човек, ако видят, че той има татуировки.

23% посочват обаче, че ако са работодатели, видими татуировки биха повлияли на решението им да наемат човек на работа. Тук отново възрастта се оказва от ключово значение. С увеличаването ѝ нараства делът на отговорилите по този начин.

Проучването е направено по поръчка на "24 часа". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР