Траурни камбани посрещнаха в 12.20 часа тленните останки на Патриарх

...
Траурни камбани посрещнаха в 12.20 часа тленните останки на Патриарх
Коментари Харесай

Траурни камбани посрещнаха в 12.20 часа тленните останки на Патриарх Неофит в храма Света Марина

Траурни камбани посрещнаха в 12.20 часа тленните остатъци на Патриарх Неофит, които бяха импортирани в митрополитския храм " Света Марина " в София за поклонение. 

Негово Светейшество е обвързван с тази светица.

В храма са всички митрополити.

 

Пред тленните остатъци на патриарха първо се поклониха духовниците, членовете на Светия Синод, а по-късно вратите на митрополитския храм „ Света Марина ” бяха отворени и за миряните.

 

В храма " Св. Марина " беше отслужен трисагий, или заупокойна молитва, за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Траурната работа се водеше от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

 

Тялото на Негово Светейшество ще остане в храма „ Света Марина “, до момента в който Светият синод вземе решение къде и по кое време ще бъде опелото му.

 

Негово Светейшество се престави в Господа на 13.03. 2024 година след дълготрайно боледуване във Военномедицинската академия в 22:22 часа, в резултат на многоорганна непълнота.


Мертвеното последование е предстоявано от Техни Преосвещенства Белоградчишки свещеник Поликарп, Велбъждски свещеник Исаак, викарии на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, нравствен надзирател на Софийска епархия йеродякон Поликарп.

На богослужението участват членовете на Софийския епархийски съвет и чиновници на Софийска св. митрополия, които дружно с духовенството насочиха молебствия за новопреставилия се Български патриарх.

Вечна, блажена и светла да пребъде паметта на Светейшия наш отец Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски!

 

В 14 часа стартира изключително съвещание на Светия синод, което се привиква по правилник от старшия член на понижения състав, а точно Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, сподели Старозагорският митрополит Киприан.

 

По думите му митрополит Йоан е разпратил писма за кончината на Негово Светейшество до поместните православни църкви. На траурното съвещание ще бъде взето решение за поклонението, опелото и погребението на патриарх Неофит. 

 

„ Бог да елементарни Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Бог да настани душата му там, където няма болежка, нито тъга, нито въздишка и да се моли от небесата за нас тук, които сме на земята “, сподели митрополит Киприан.

 

В 15 часа ще бъде отворена траурна книга в Светия синод.

 

" Негово Светейшество през вчерашния ден се упокои у Господа. Тази скръбна новина покруси светата ни родна българска православна черква. Негово Светейшество оставя трайна следа в най-новата история на БПЦ. Всеки, който се е докосвал до неговата персона, е оставал постоянно с най-топли усеща. Той беше сборен облик, Ангелът на църквата, молитвеник, преклонен човек, извънредно толерантен, аристократизъм, сдържаност, внимателност, успокоение, извънреден музикант, извънреден артист. Неговият глас сред 1000 гласове се разпознава. Песнопения, които той е пял остават в съкровищницата на църковната музика ", сподели през днешния ден митрополит Йоан.

 

Траурни служби и заупокойни молитви в памет на патриарх Неофит има в цялата страна.

 

По протокол денят на поклонението е и ден на народен печал. Владиците приканиха православните християни да насочат своята молитва за Неофит.

 

Днешният храм „ Св. Марина “ в София е повдигнат на мястото на остарял храм със същото име. Според исторически сведения, храмът е бил със статут на митрополитска катедрала през 1578 г.  От остарели документи излиза наяве, че през 1515 година в църквата са заровени останките на св. Георги Нови Софийски.

През 1578 година „ Св. Марина “ е била основна църква в огромния търговски град. Тя била напълно изрисувана, с нови икони. Иречек написа, че храмът е бил разрушен  от мощно земетресение. Предполага се, че разрушаването е било при едно от мощните трусове – 1585 или 1640 година По-вероятно е да по време на първото, тъй като през 16 в. не се загатва нищо за тази черква.

Възстановяването на храма стартира с полагането на главния камък от патриарх Максим през 2003 година на Стефанов ден. Градежът стартира на идната година по утвърждения план на  арх. Галина Баева. По иконостаса работи преподавателя в катедра дърворезба в ХГ, а иконите по него са направени от синодалния художник Петър Шалъфов.

Очаквайте детайлности

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР