Траурната церемония в събота започна в 09:00 часа.От 9:30 ч.

...
Траурната церемония в събота започна в 09:00 часа.От 9:30 ч.
Коментари Харесай

България се сбогува с патриарх Неофит /на живо/

Траурната гала в събота стартира в 09:00 часа.

От 9:30 ч. стартира заупокойната света литургия.

 

В 11 ч. е опелото в Патриаршеската катедрала „ Свети Александър Невски “.

 

В 12 ч. от площад „ Св. Александър Невски “ ще тръгне литийно шествие до митрополитския катедрален храм „ Света Неделя “, където от 13 ч. ще бъде извършена гала по заравяне на Негово Светейшество.

 

Траурни камбани не престават и през днешния ден да известяват скърбната новина във втория ден на народен траун, написа БНР.

 

Службата ще води Варненско-Преславският митрополит Йоан, който е и краткотрайно председателстващ Светия Синод. Опелото на Негово Светейшество ще възглави Вселенският патриарх Вартоломей, който идва и с най-голямат църковна делегация.

 

Очаква се на поклонението да дойдат доста представители на държавната власт, на висши образователни заведения, на значимите институции в България. Също по този начин се чака в траурната гала в памет на Българския патриарх да се включат и църковни делегации от Ерусалим, Гърция, Кипър, Сърбия, Грузия.

Представители ще има от Александрийската, Македонската, Румънската черква. Най-голямата делегация идва с Вселенския патриарх Вартоломей.

 

Светското име на патриарх Неофит е Симеон Николов Димитров. Той е роден е на 15 октомври 1945 година в София, написа Българска телеграфна агенция.

 

09:30 часа - стартира архиерейската заупокойна света литургия

 

В патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " стартира архиерейската заупокойна света литургия в памет на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, която се води от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който в този момент е наместник на Светия синод.

 

В патриаршеската катедрала, към този час, измежду присъстващите са Симеон Сакскобургготски,  представители на разнообразни институции и на вероизповеданията у нас, духовници от Поместните православни църкви и доста вярващи, пристигнали да се сбогуват с българския патриарх.

 

Сред присъстващите е и митрополит Епифаний от православната черква в Украйна. Присъстват и посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и посланикът на Украйна Олеся Илашчук .

 

ФрогНюз

 

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР