Траурен ден в Бургас заради загиналите при тежката катастрофа двама

...
Траурен ден в Бургас заради загиналите при тежката катастрофа двама
Коментари Харесай

България се прости със загиналите полицаи в Бургас

Траурен ден в Бургас поради починалите при тежката злополука двама служители на реда. Минута безмълвие резервираха близки, другари, сътрудници, само че и изцяло непознати в памет на 43-годишния Атанас Градев и 30-годишния Йордан Илиев. През целия ден на мястото на злополуката се стичаха хора, с цел да оставят цветя. Загиналите бяха заровени през днешния ден в Бургас.

„ И двамата като хора и като чиновници, просто са невероятни хора ”, сподели Генади Тенев от СФС Министерство на вътрешните работи в Бургас, другар на починалите, представен от Нова телевизия.

„ Безупречни служители на реда, неведнъж награждавани, всеотдайни към работата си. Просто герои. За страдание през днешния ден ще ги изпратим ”, изясни регионалният шеф на Бургас Мария Нейкова.

За да отдаде респект на починалите и да ги изпрати в последния им път, в Бургас дойде и президентът Румен Радев. Той беседва и с приятелката на 30-годишния Йордан Илиев.

„ Гибелта на двамата служители на реда е вследствие от дългогодишната безотговорност на хора, които провеждат и закрилят незаконния трафик на мигранти в страната и в Европа. Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи би трябвало да са безкомпромисни с каналджиите ”, сподели Радев.

Ангажимент за това пое вътрешният министър Иван Демерджиев. „ Прощаваме се с двама почтени чиновници, които извършиха дълга си и на собствен ред аз ще направя всичко допустимо да извърша своя към тях ”, сподели той.

А през целия ден познати и непознати се стичаха към мястото на нещастието, с цел да се поклонят пред паметта на служителите на реда. На лобното им място командоси от Бургас проведоха и бдение. В Спешното поделение на болничното заведение в града още помнят десетките случаи, в които служителите на реда безусловно са спасявали животи.

„ Имаше мъж на 40-годишна възраст, който използваше неговата по този начин наречена другарка за сутеньорски дейности. Докара я пред незабавното поделение в сериозно положение. Реаниматорите се пребориха за живота ѝ. Полицай Илиев още веднъж беше в незабавното, с цел да отбрани и сътрудниците си, и обществото от този субект ”, описа доктор Светослав Тодоров, зам-директор на болничното заведение в Бургас

Тримата сирийски жители, които бяха арестувани след злополуката, към този момент са с повдигнати обвинявания. 15-годишният Омар, за който е потвърдено, че е карал рейса - е упрекнат за две закононарушения.

„ Ще подчертавам на назначената ДНК експертиза, от която има по безапелационен извод, че профилът, който беше конфискуван по време на огледа съответствува по безапелационен метод с ДНК профила на лицето, което е арестувано ”, изясни Теньо Гайдаров, шеф на окръжния следствен отдел.
„ Случаят е дипломиран като изключително тежък. Наказанието, планувано за закононарушението, е от 3 до 10 години, защото се касае за малолетен ”, разяснява Соня Петрова, прокурор в Окръжната прокуратура в Бургас.

18-годишно момче е с обвиняване за съучастничество в каналджийството. Той е настанявал мигрантите в рейса. 48-годишен мъж ще дава отговор за същото закононарушение. Той е купил рейса.

През деня сирени огласиха както Бургас, по този начин и цялата страна. В София пред Министерство на вътрешните работи сътрудници на служителите на реда сервираха цветя и венци в тяхна памет. Патрули в цялата страна стопираха тъкмо в 13.00 ч., с цел да запазят минута безмълвие. Пожарникари също сведоха глави.

„ С цената на живота си предотвратиха нещо по-тежко, което можеше да се случи по улиците на Бургас ”, сподели Красимир Костов от МВР-Варна.

Не пропуснаха обаче да посочат, че за последните 10 години борят на служителите на реда, които работят на терен, е понижен с над 20%. Липса на подготовка, фалшив кадрови асортимент и ограничения, взети постфактум - това са част от проблемите, които установяваха синдикатите на Министерство на вътрешните работи.
Всички, работещи в системата, желаят цялата суровост на закона да падне върху арестуваните за гибелта на двамата служители на реда.

„ Те се пробваха да изпълнят служебния си дълг до дъно, тъй като не се знаеше рейсът, в случай че беше влезнал още по-навътре в града, какво щеше да стане. Постъпката им е геройска. Много малко хора биха рискували живота си по този метод. Мога да кажа, че за 7 години Йордан направи доста ”, показа Стамен Нейчев, граничен служител на реда, другар на починалия Йордан Илиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР