Трапезното грозде и чушките са сред продуктите, при които се

...
Трапезното грозде и чушките са сред продуктите, при които се
Коментари Харесай

EFSA: Чушките и трапезното грозде са с най-високи стойности на остатъчни пестициди

Трапезното грозде и чушките са измежду продуктите, при които се регистрират най-често надвишени граници на остатъчни пестициди. Това демонстрират данните от годишния отчет на Европейския орган за сигурност на храните (EFSA) за пестицидите в храните в Европейския съюз. Докладът се основава на данни от формален надзор от страна на държавите-членки на Европейски Съюз, Исландия и Норвегия и включва целенасочена и инцидентна извадка.

От 11 679 проби, оценени в координираната от Европейски Съюз стратегия за надзор, която употребява тактика за избор на проби на инцидентен принцип, при 166 има надвишаване на оптималното равнище на остатъчни субстанции, а при 101 от пробите равнищата не подхождат на позволените. В 58 % от пробите не са регистрирани количествено измерими равнища на останки и 4 743 имат останки от пестициди в границите на позволените равнища.

Сред аргументите за несъответствия е използването на пестициди, които не са утвърдени от Европейски Съюз, замърсяването от останки в почвата и веществата, които към този момент не се употребяват като пестициди, само че са устойчиви в околната среда.

При проучването на сладки чушки, създадени в Европейски Съюз, са открити неразрешени стойности на хлорфенапир и триадимефон, а в трапезното грозде са открити надвишени стойности на карбендазим (RD), ометоат и ацефат.

Сред пробите от плодове и зеленчуци, отглеждани отвън Европейски Съюз, неодобрените пестициди, надвишаващи рестриктивните мерки, са при карбарила – фенитротион, карбофуран (RD), при пипера – пропиконазол и при трапезното грозде – ацефат и карбендазим (RD). /agrozona.bg/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР