Тръмп подава молба за преместване на оспорването, което се опитва да го забрани от гласуването през 2024 г. в Колорадо във федералния съд

...
Бившият президент Доналд Тръмп поиска от съдия в петък да
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп поиска от съдия в петък да премести дело, което се позовава на забраната на 14-та поправка на бунтовниците да заемат публични длъжности в опит да блокират името му от изборите за президент през 2024 г. в Колорадо от щатския към федералния съд.

Основният иск, заведен по-рано тази седмица от базираната във Вашингтон група за застъпничество „Граждани за отговорност и етика“ във Вашингтон от името на шестима гласоподаватели от Колорадо, е първият юридически случай с голям авторитет, който се опитва да използва 14-та поправка, за да провали президентската кампания на Тръмп.

В отговор, подаден в петък, адвокатите на Тръмп казаха, че делото се основава на федерален закон и следователно трябва да се разглежда във федерален съд.

„Усилието на ищците да обосноват своята проверена петиция в щатското законодателство не може да прикрие основния спорен федерален конституционен въпрос“, гласи документът. „Дори кратък преглед на проверената петиция показва, че техният случай се основава на Четиринадесетата поправка.“

Всъщност в документацията се казва: „Общо ищците се позовават на Четиринадесетата поправка 41 пъти в своята проверена петиция.“

Докато съдебният процес в Колорадао е първият случай относно допустимостта на Тръмп да заема длъжност, за да стигне до съдилищата, нарастващ брой консервативни правни учени твърдят, че Тръмп трябва да бъде лишен от президентството поради опитите му да отмени резултатите от президентските избори през 2020 г.

Разпоредба на 14-та поправка след Гражданската война гласи, че всеки американски служител, който положи клетва да спазва конституцията на САЩ, е дисквалифициран от заемане на какъвто и да е бъдещ пост, ако е „участвал в въстание или бунт“ или ако е „оказал помощ или утеха“ на въстаници.

Конституцията обаче не посочва как да се наложи тази забрана и тя е била прилагана само два пъти от края на 1800 г., когато е била използвана широко срещу бивши конфедерати.

Републиканските избрани длъжностни лица, които миналата година бяха изправени пред предизвикателства за кандидатстване за 14-та поправка, видяха смесени резултати, когато се опитаха да използват федералните съдилища, за да прекратят съдебния спор. Поне едно голямо оспорване беше блокирано от федерален съдия, но в други случаи федералните съдии останаха настрана от въпроса и оставиха производството да продължи напред в щатските съдилища.

Искът на CREW изисква съдия от щата Колорадо да издаде заповед, „с която Тръмп се обявява за дисквалифициран съгласно Четиринадесетата поправка“ и се забранява на държавния секретар на Колорадо Джена Грисуолд „да предприеме каквото и да е действие, което би му позволило достъп до гласуването“, включително първичните избори на Републиканската партия през март или общите избори през ноември 2024 г.

Говорителят на CREW Джордан Либовиц каза в петък, че групата не смята, че е „правилно“ да премести случая във федералния съд.

Тръмп отрече да е извършил нередности по отношение на нападението срещу Капитолия на САЩ от 6 януари 2021 г. и каза в скорошна публикация в социалните медии, че няма „правно основание“ да използва 14-та поправка, за да го отстрани от гласуването.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР