Тракийско съкровище, изработено от чисто злато, беше намерено при археологическа

...
Тракийско съкровище, изработено от чисто злато, беше намерено при археологическа
Коментари Харесай

Златно съкровище изникна от тракийска могила край Приморско

Тракийско богатство, направено от чисто злато, беше открито при археологическа експедиция край Приморско. Златото е било заровено в надгробна могила.

Сред откритите артефакти са декорации за ремъците на кон, 29 приложения, измежду които 8 по-големи. Артефактите са от края на IV и началото на III век преди Христа.

Смята се, че са били употребявани от представител на античната тракийска аристокрация и златните декорации са служени за декорация на конете по време на шествия и паради.

Два от артефактите са кръгли щитове с орнаментална декорация, като глава на орел стои на централното място. Те най-вероятно са се поставяли към главата на коня, а по-малките златни приложения са се разполагали към юздите.

Златната декорация е употребена от траките единствено при празнични събития. В непосредственост до нея най-вероятно се е намирало и тялото на коня, който постоянно е погребван дружно със своя стопанин, с цел да го съпровожда в отвъдния живот.

Според археолога лекар Петър Балабанов откритието потвърждава, че в региона на местността Силихляр край Приморско, който се е считал за много безпаричен, в действителност е населяван от доста заможни за времето си тракийци.

Изработката на приложенията, въпреки това, демонстрира, че те са направени от занаятчия златар, който извънредно добре познава материала и не е дилетант.

Съкровището е било сложено като подарък в камерата на гробницата, а археолозите допускат, че в нея е имало и други артефакти от злато, само че най-вероятно са били откраднати от иманяри.

Запазването на златните приложения се изяснява с потайното място, което е определено при вероятно опозоряване на гробницата.

Предполага се, че гробницата е на тракийски държател, който е управлявал териториите към Приморско през Античността.

След като бъде направено в детайли проучване на златното богатство, то ще бъде изложено в Историческия музей в Приморско.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР