Тръгна литийното шествие с ковчега с тленните останки на патриарх

...
Тръгна литийното шествие с ковчега с тленните останки на патриарх
Коментари Харесай

Тръгна литийното шествие с ковчега с тленните останки на патриарх Неофит

Тръгна литийното шествие с ковчега с тленните остатъци на патриарх Неофит от катедралата " Св. Александър Невски ".

Тялото на българския патриарх бе положено в специфичен лафет. 

В шествието са ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова,  министърът-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от държавното управление в оставка, народни представители, представители на непознати задачи у нас, на вероизповедания и на институции, военни, както и миряни. 

В катедралния храм бе отслужена архиерейска заупокойна света литургия в памет на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, която бе водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който в този момент е наместник на Светия синод. 

В катедралния храм бе отслужено и опело на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна черква - Българска патриаршия БПЦ-БП.

Днес е вторият ден на народен печал, в който България се прости и изпраща в последния му път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той умря на 13 март в 22:22 ч. след дълготрайно боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) в резултат на многоорганна непълнота.  

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР