Трагедията в Своге предизвика множество коментари по отношение на пътната

...
Трагедията в Своге предизвика множество коментари по отношение на пътната
Коментари Харесай

Сензация в БЛИЦ! Асфалтът проговаря за трагедията в Своге

Трагедията в Своге провокира голям брой мнения във връзка с пътната настилка, върху която се е разиграл случаят. БЛИЦ беседва с специалисти, които внесоха изясненост към положението на сектора.

За страдание още веднъж извънредно противен мотив, драматичен случай на пътя, повдига тематиката за аргументите за пътно-транспортните катастрофи, за какво се случват, можем ли да създадем нещо против това и какво.

В медиите все по-често се чува терминът „ сцепление на пътната настилка “ – има ли го, причина ли е то за обещано пътно-транспортно произшествие? Но тематиката за “коефициента на сцепление “ по своята същина е доста комплициран проблем и следва да бъде предмет на обширен разбор. В Катедра „ Пътища и транспортни уреди “ към Университета по архитектура, строителство и геодезия - София от много време сме насочили старания за това да се обърне по-сериозно внимание на тематиката на национално равнище. Разработен е дисертационен труд с фокус точно върху въздействието на коефициента на сцепление на асфалтови пътни настилки върху сигурността на придвижване.

Темата е доста деликатна и не трябва само на база образни обследвания и теоретични догатки да се хвърлят обвинявания. Коефициентът не сцепление не е непрекъснат индикатор на пътната настилка. Той е проявяване на композиция от моментно положение и въздействие на друга група фактори от комплексната система “човек-път-автомобил-околна среда”, основна за пътната сигурност. Трябва да се вършат съответни измервания и разбори, подкрепени от нормативни документи и условия. Редици страни в Европа и света постановат сходни условия за коефициент на сцепление на настилката, в някои случаи разнообразни за разнообразни категории и типови сектори от пътната мрежа, само че постоянно измерени с даден, нормативен апарат. У нас, за жалост, такива към момента няма. Няма уреди, с които да се вършат измервания, няма норматив, който да показва съответни стойности, няма условия.

Повърхността на пътната настилка е единствената контактна зона сред автомобила (гумите) и пътя, само че изискванията на взаимоотношение сред тях се дефинират от комплексното въздействие на необятен набор от фактори, отразяващи моментното положение на тази мини система. Коефициентът на сцепление е от главно значение за опцията за реализиране на маневри на пътя, за постоянното държание на автомобила в криви и главно от него зависи дължината на спирачния път. При евентуално застрашени геометрични условия и среда, както и атмосферни въздействия, се покачва рискът от пораждане на пътно-транспортни катастрофи.

В летните месеци, когато температурата на повърхността на настилката е по-висока, има известно количество избил битум (изпотяване на настилката), прахуляк и замърсяване по повърхността й и изключително в композиция с дъжд, сред автомобилната гума и пътната повърхнина се образува тъничък филм, който пречи на контакта сред тях и надлежно коефициентът на сцепление внезапно понижава, а дължината на спирачния път може да се удължи в пъти според от скоростта на придвижване. Разбира се положението на автомобилните гуми също е от значително значение за контакта с асфалтовата повърхнина.

При съответния драматичен случай, за жалост, евентуално се е получило точно сходно злощастно струпване на доста неподходящи фактори – евентуално рискова геометрия на пътя, дъжд, замърсяване, скорост, довели и до загуба на надзор у лидера. Компетентните органи следва да създадат своите разбори и да дадат експертното си мнение.

Ивайло КРАЧУНОВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР