Трагедия е станала в африканска държафа.Осем души са били убити

...
Трагедия е станала в африканска държафа.Осем души са били убити
Коментари Харесай

Бомбен атентат в Сомалия отне осем човешки живота

Трагедия е станала в африканска държафа.

Осем души са били убити при крайпътен бомбен атентат в централна Сомалия, където е в ход огромна атака за отвоюване на територия от джихадистите, оповестиха от Сомалийската полиция, представени и от БГНЕС.

По тяхна информация нападението е осъществено от ислямистката формация „ Ал Шабааб ” в събота следобяд в Булобурде, град в окръг Хиран. Там държавните сили и клановите милиции се бият против обвързваните с „ Ал Кайда ” екстремисти от средата на 2022 година.

Атентаторът е взривил натоварена с експлозиви кола наоколо до административна постройка, сподели Абдулахи Мохамуд, шеф на локалната полиция.

„ Петима души бяха убити на място, до момента в който други трима починаха през нощта в болница “, сподели той, добавяйки, че атентаторът е възнамерявал да унищожи основният мост на града, преди да пренасочи офанзивата към граждански регион. Свидетели споделиха, че детонацията е развалила здания и основната джамия в града. " Видях телата на петима души. Двама бяха старейшини, които излизаха от джамията ", сподели Мухидин Сокороу, очевидец на гърмежа.

Според друго известие на локалната полиция кола бомба е била взривена в Джалалакси, различен град в Хиран, само че е умрял единствено нападателят. Второ нахлуване е осуетено и обвиненият е арестуван при опит да избяга от транспортно средство, цялостно с експлозиви, оповестиха от полицията. „ Ал Шабааб ” пое отговорност и за трите офанзиви в известие, предадено посредством нейната информационна услуга.

Екстремистите водят война против нежното централно държавно управление, подкрепяно от интернационалната общественост в продължение на 15 години. Те правят набези както в Сомалия, по този начин и в прилежащите страни. През последните месеци армията и милициите на локалните кланове си върнаха елементи от територия в централната част на страната в хода на интервенция, подкрепена от въздушни удари на Съединени американски щати и сили на Африканския съюз. Но бунтовниците постоянно отвръщаха с кървави офанзиви, наблягайки способността им да нанасят удари в сърцето на сомалийските градове и военни уреди макар офанзивата. 19 бяха убити при две коли-бомби в Махас, град също в Хиран, по-рано този месец.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР