Трафикът с цел трудова експлоатация е на второ място по

...
Трафикът с цел трудова експлоатация е на второ място по
Коментари Харесай

Трудовата експлоатация е на второ място по брой жертви след сексуалната

Трафикът за трудова употреба е на второ място по брой жертви след половата употреба. Това сподели омбудсмана Мая Манолова на кръгла маса на тема „ Трудова употреба vs. Трудови права в България – законодателна рамка и провокации “, проведена взаимно с фондация „ Асоциация Анимус “.

Повод за кръглата маса са зачестилите случаи на нарушени трудови права на българи и трафик на хора за трудова употреба.

Статистиката демонстрира, че 43% от жертвите са трудово експлоатирани в родната им страна. 51% от разпознатите потърпевши в международен мащаб са дами, 28% са деца, а 21% са мъже.

Целта на кръглата маса е повишение на знанието за казуса посредством създаване на потенциал на служащи, синдикати, държавни и неправителствени организации, в това число групата на мигрантите. Също по този начин основаване на политическа воля и социална поддръжка за решение на казуса.

" За страдание терминът " трудова употреба " се заобикаля доста интензивно от страна на институции, специалисти и политици. Очевидно не им се коства задоволително грациозен, по тази причина се употребяват термини като " нарушаване на трудовите права " и " нарушаване на трудовото законодателство ", заяви Мая Манолова пред медии.

Омбудсманът сподели още, че в последно време зачестяват жалбите, които засягат нарушения на предвиденото работното време. Неплащането на работни заплати също е основен проблем. 

" Асоциацията Анимус " работи извънредно професионално по тематиката трафик за трудова употреба. Акцентът на институцията на омбудсмана е положението на трудовите права, на трудовото законодателство и действителната трудова употреба в България, тъй като съгласно нас, въпреки да няма легална формулировка на трудовата употреба в законодателството, грубите нарушавания, неплащането на служащи, изключителния труд, работата без трудов контракт, работата в тежки и нездравословни условия на труд, са актуалните форми на трудова употреба ", добави Мая Манолова.

Тя посъветва хората, жертви на трудова употреба, да подават сигнал до институциите, в това число и тази на омбудсмана, като тяхната анонимност е обезпечена.   
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР