trafficnews.bgБългарин тръгва сам на колело, за да свърже родината ни

...
trafficnews.bgБългарин тръгва сам на колело, за да свърже родината ни
Коментари Харесай

Българин тръгва сам на колело към Камино, за да помогне на две болни деца

trafficnews.bg

Българин потегля самичък на колело, с цел да свърже родината ни с пътя Камино де Сантяго, който е прочут на хиляди поклонници от целия свят.

Маршрутът е същинско предизвикателство, което не е правено до момента. Крум Крумов, който от години живее в Полша, ще тръгне с велосипеда си от Созопол, като ще премине през Солун и Охрид, достоверната Албания и цялото крайбрежие на Хърватска. Оттам той ще се насочи към Северна Италия, където ще се включи в един от европейските пътища Камино, прекосявайки Франция и достигайки до Сан Жан Пиед де Порт, пише TrafficNews.

Вълнуващото пътешестване не цели само духовно извисяване. Крумов го посвещава на благотворителна идея, с цел да помогне на две българчета – 3-годишният Християн Христов и 12-годишната Невена Родович.

В края на 2018 година Християн е диагностициран със недоброкачествен израстък в мозъка, а по-късно и с хидроцефалия. Налага се интервенция в Русия, за която е нужна сумата от 33 425 евро. Благодарение на мощна дарителска акция, проведена от община Тополовград са събрани 28 832 евро. Остават 4592 евро, които обаче не включват разноските по възобновяване на Християн. Семейството на Ици е в очакване допустимо най-скоро да замине за Русия. Остатъкът от сумата не включва наличието на втори член от фамилията по време на интервенцията.

Невена е диагностицирана с израстък на дребния мозък. След две незабавни интервенции туморът е сполучливо отхвърлен, само че след последвалата дълготрайна хидроцефалия е повреден очния нерв в дясното око съвсем напълно, а на лявото – отчасти. Днес родителите и другари на момичето се борят тя да възвърне зрението си. Започнато е пробно лекуване със стволови кафези в полска клиника, което ще трае пет месеца. Част от нужната сума към този момент е събрана, само че остават 67 000 полски злоти ( към 15 500 евро).

Пътуването с колело от Созопол до Сантяго де Компостела ще стартира на 31 август и ще продължи не повече от 30 дни. Часовите рамки и спортният жанр са наложени заради благотворителния темперамент на пътуването. Общият брой на километрите е към 4700, като трасето минава през южната част на Европа с обща денивелация от над 50 000 метра.

" През 2011 година прекосих Камино, като бях там един месец. Това бяха едни от най-щастливите дни в живота ми. Беше в действителност неописуемо прекарване. Човек преоткрива себе си ”, показа Крум Крумов пред TrafficNews.

Приключенецът е пътувал с колело от Полша до Ватикана, от България до Света гора. През 2017 година пък обикаля Исландия още веднъж на велосипед. Подготвя актуалното си пътешестване в продължение на две години.

По отношение на благотворителната идея Крумов е безапелационен, че у нас има доста, които заслужават поддръжка. Не става въпрос за приоритизиране кой има по-голяма потребност от помощ. Познавам тези деца персонално и съм сигурен, че всички средства, които ще бъдат събрани, ще отидат по предопределение. Християн е от моя роден град - Тополовград, Невена пък е от българо-полско семейство от града, в който пребивавам в Полша, изясни колоездачът.

" Маршрутът е много сложен. Минава се през доста планини. 80% от пътя е нанагорнище. Общата денивелация е над 50 000 метра, което е сериозна цифра. Тръгвам с палатка, тъй като въпреки всичко става въпрос за 1 месец в Европа. Не мога да си разреша всяка вечер да дремя в хотел ", показа Крумов.

Сред багажа на приключенеца има и дюшек, дребен спален чувал, три чифта облекла за колоездене, яке, камера, с която да снима пътуването, телефон и външна батерия, два компютъра за колелото, които ще наблюдават пулса му, общ инструмент за велосипеда.

Имам система, която последвам, с цел да прекарам колкото се може повече време на колелото. Избрах да карам четири пъти по два часа с един час отмора сред сериите. Така приблизително имам 8-9 часа каране и приблизително 4 часа отмора дневно, с цел да имам време и за сън, описа още Крум.

Колоездачът поема безусловно всички разноски по пътуването и не търси спонсори. Всички събрани средства ще бъдат за Невена и Християн. Благотворителната акция ще се организира в България и в Полша по едно и също време, благодарение на дарителски сметки, както и чрез профилирани дарителски уеб сайтове - helpkarma.com и zrzutka.pl.

Актуалното трасе и ежедневното на местонахождение Крум могат да бъдат следени във Фейсбук и Instagram страниците на пътуването - Sozopol - Santiago de Compostela. A charity solo bike trip via Camino.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР