Традицията на каталунската кухня е проследима поне до XIV век.

...
Традицията на каталунската кухня е проследима поне до XIV век.
Коментари Харесай

Най-вкусните и класически рецепти от каталунската кухня

Традицията на каталунската кухня е проследима най-малко до XIV век. Всъщност напълно умерено можем да кажем, че това е средиземноморска кухня, която носи присъщите особености на региона Каталуня в Испания. В Барселона най-добре може да се насладите на невероятното кулинарно угощение, което този вид кухня предлага.

Като географски регион Каталуня създава пресни, висококачествени морски блага, риба, месо, птици, дивеч, плодове и зеленчуци. В тази кухня ще ви изненадат необикновени комбинации – месо с морски блага, пилешко с плодове, риба с ядки и т.н.

Традиционната домашна храна от Каталуня доста елементарно минава в менютата на първокласните заведения за хранене, като доста от готвачите основават забележителни трансформации на достоверните предписания.

Месните гозби са неизброими, като най-използвано е свинското месо, от което се вършат и най-различни салами. Зехтинът е доста значим в цялата каталунска кухня, като най-добре е да се употребява студено пресован, създаден в дребна плантация.

 Испанска кухня

Предястията им пък са елементарни, непретенциозни, само че пък безпределно ароматни и вкусни. За същинските каталунци е безпределно чудноват фактът, че доста хора поставят масло върху хляба си. Запазена марка на каталунската кухня е препечена филийка, натъркана с домати, зехтин, чесън и сол. С това ще ви посрещнат и във всеки обичаен ресторант.

Ако се чудите по какъв начин наподобява едно обичайно каталунско ядене, то най-добре си представете комбинация от доста лук и чесън, изпържени в зехтин и комбинирани със свинско и риба в благоуханен доматен сос.

Истината е, че тази кухня дължи ужасно доста на локалната загадка фалшификация, която може да мери популярност с типичното италианско песто. Традиционната La picada може да трансформира и най-обикновената гозба в същинско кулинарно прелъщение.

 Риба

Има доста разнообразни предписания за приготвянето ѝ, само че в цялата каталунска област се е приело, че има 3 съставки, без които не може – препечени бадеми (може и други ядки), самун и някаква течност. В хаванче се поставят 4 скилидки чесън, щипка сол, малко шафран, свеж магданоз, препечена филийка самун, шепа бадеми и малко кедрови ядки. Добавят се няколко капки вода, с цел да се получи хомогенна примес.

И като стана дума за обичайни подправки и ястия, тук е мястото да изброим няколко каталунски класики. Ескаливада са печени зеленчуци с доста чесън, а ескудела – яхния или чорба от месо с паста. Едно от най-популярните предястие е ескешада – салата от осолена [треска] и пресни домати.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР