Традицията досега е била не по-късно от седмица след връщането

...
Традицията досега е била не по-късно от седмица след връщането
Коментари Харесай

Атанасова: Досега президентът е разпускал парламента седмица след връщането на мандата

Традицията до момента е била не по-късно от седмица след връщането на последния мандат президентът да разпусне Народното събрание, разяснява Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС в коридорите на Народното събрание (НС).

Смятам, че и Конституцията е напълно ясна, добави тя. Вярно е, уточни Атанасова, че няма период, в който президентът да разпусне Народно събрание и да издаде декрет, с който да назначи служебното държавно управление, само че съгласно традицията, практиката до момента, не повече от седмица след връщането на третия, финален мандат следва президентът да издаде този декрет и Народното събрание да бъде разхлабен. Предполагам, че решението му ще бъде съобразено с всичко това в това число и с организационните въпроси, които обсъдихме през днешния ден, акцентира ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Според Атанасова това са последните работни дни и другата седмица ще е последната на 48-то Народно събрание.

Затова като приоритет от парламентарната група си слагат част от законите, които са основата на започващата правосъдна всеобхватна промяна, битката с корупцията и отбрана на жителите, подаващи сигнали. Важни за ГЕРБ са също законите, свързани с Плана за възобновяване и резистентност. Движат се и законопроектите за еврозоната, считам, че тази и другата седмица, зависи от указа на президента, ще свършим задоволително работа, тъй че да подсигуряваме, че средствата от ПВУ не са застрашени, както и, че е ясна посоката във връзка с правосъдната промяна и антикорупцията, посочи депутатът.

ПГ на ГЕРБ-СДС държи също законопроектът, обвързван с механизма за следствие на основния прокурор, да бъде в пленарната зала до края на това Народно заседание.

Във връзка с предлагането на президента на Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски на български евродепутат и на няколко други лица от България да бъде неразрешен достъпът до територията на РСМ, Атанасова счита, че сходни политически изявления, и то от най-висока естрада, са неуместни и биха влошили в допълнение така и така комплицираните двустранни връзки.

Бих споделила, че макар, че Народното събрание на процедура отвори пътя на Северна Македония към европейско участие, ние доста държим те да следват всички критерии, заложени в решението, зачитането на човешките права, безапелационен е ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Само преди няколко дни наш съотечественик беше пребит грубо и ние ще държим да получим отговори след всеобхватно и цялостно следствие в Северна Македония, добави политикът. Това е и една тематика, която евентуално ще влезе в дневния ред на Народното събрание - да бъде изслушан министърът на външните работи, уточни тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР