Традиционно почетният лидер на ДПС Ахмед Доган успя да разбуни

...
Традиционно почетният лидер на ДПС Ахмед Доган успя да разбуни
Коментари Харесай

Призивът на Доган за рестарт на системата разбуни духовете

Традиционно почетният водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган съумя да разбуни духовете измежду социолози и публицисти с предпразничното си послание към елита на партията си. В словото си от нощес той прикани за рестарт на политическия модел, изясни, че имаме потребност от зряло гражданско общество и предизвести, че има " фактори за продуциране на сериозна точка и на безпорядък в партийните структури ". Каза още, че " няма по какъв начин да си затворим очите " пред обстоятелството, че опорочаването на изборния развой се е трансформирало в зараза. Обективно видяно политическата система на обществото се връща в изходното си състояние на пускане на Прехода, когато " правехме избои под надзора на външни наблюдаващи ".

Полигологът Стойчо Стойчев и журналистът Валерия Велева се пробваха да " разчетат " посланията на Доган в утринния блок на Нова тв.

„ Доган прави много сериозен разбор на 30-те години на прехода и формулира какво би трябвало да се случи. Какво тъкмо значи рестарт на демократичния модел и по какъв начин да се случи, водачът на Движение за права и свободи не дава отговор. Той беше доста сериозен към всички политически партии на прехода. Възлага очаквания на гражданското общество”, счита Валерия Велева.

Според Стойчев става дума за това, че обществото не би трябвало да бъде пасивно. Политологът акцентира също, че през последните години от ден на ден групи от дейни жители се провеждат и обществено декларират позициите си. Валерия Велева добави, че партиите не съумяват да реагират съответно на тези процеси. Ние сме стигнали до един стадий на развиване, от който не сме удовлетворени, само че не знаем по какъв начин измененията би трябвало да се случат, е мнението на журналистката.
Въпросът за рестарта за смяната ни на живот опира до нас, а не до самите политици. Ако политиците бяха единствено корумпирани, а ние жителите бяхме росна китка, щяхме да ги изметем, продължи с разбора си Стойчо Стойчев.

Социологът Юрий Асланов разяснява словото на Доган в студиото на БиТиВи. Думите на почетния ръководител са цялостни с доста подтекст. Той желае да се върнем към формата и да договорим ново устройство. Това се вписва в възходящото предпочитание да се направи рестарт на системата и да се развие елитарен модел, счита Асланов.

Доган се включва към апелите за рестарт, към апелите да се върнем към формата. Да се върнем към елитарната скица на кръгли маси. Това се вписва в възходящите стремежи в последно време да се преразгледа публичното устройство и да се зададат нови правила, само че да се фиксира едно състояние на елитарност, защото Доган се е самоназначил за част от този хайлайф, разяснява социологът Юрий Асланов, визирайки консултациите за смяна в конституцията при президента.

В момента обществото е в такова положение, че не може да се реализиран високи равнища на публичен консенсус по тези въпроси, както през 1990 година Тогава се представляваха 90 % от ползите. Това е висока норма на легитимност. Но сега това не може да се случи, бе безапелационен Асланов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР