Традиционният конкурс на вестник „Марица“ „Фермер на Тракия“ ще се

...
Традиционният конкурс на вестник „Марица“ „Фермер на Тракия“ ще се
Коментари Харесай

Награждаваме Фермер на Тракия за 18-и път

Традиционният конкурс на вестник „ Марица “ „ Фермер на Тракия “ ще се организира за 18-и следващ път. Тази година за първи път той ще е част от фотоизложба, отдадена на земеделието в Пловдив и района в предишното и сегашното, науката и образованието в региона на агросектора и хранителната промишленост. Тя ще се подреди на 25 март при започване на Цар-Симеоновата градина до ДНА, а формалното й разкриване и награждаването на фермерите ще е на 8 април. Гражданите и гостите на града могат да я прегледат до 31 май 2021 година Наш обичаен сътрудник в проявата е Областна дирекция „ Земеделие “ -Пловдив.

В изложбата представяме номинираните в състезанието „ Фермер на Тракия “ аграрни производители от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково, разрастващи своя бизнес в секторите „ Растениевъдство “ и „ Животновъдство “. Те са 11 на брой и са неповторими с активността, която правят. Сред тях има производители на охлюви и на императорската гъба шийтаке, на зеленчуци, както и на бутикови млечни и месни артикули от лична суровина, мед, плодови сокове, сиропи, сладка и други Някои от стопаните са сертифицирани като биологични.

Голяма част от тях са в групата „ дребни фермери “,

които осъществят непосредствено продукцията си. Въпреки че всички са почтени за Агро Оскар, по правилник по един растениевъд и животновъд ще станат носители на наградата „ Фермер на Тракия 2020 “. Те ще бъдат определени от съвещателен съвет към приложение „ Агро “ на в. „ Марица “. В него вземат участие шефовете на Института по зеленчукови култури „ Марица “ - Пловдив, Института по зарзаватчийство - Пловдив, Института по растителни и генетични запаси „ Константин Малков “ - Садово, ректорите на Аграрния университет и Университета по хранителни технологии, както и специалисти от локалните структури на Областна дирекция „ Земеделие “ и Държавен фонд „ Земеделие “. Пловдив е бил и е център на земеделието в страната. Затова и

селското стопанство в Пловдивска околия в края на края на XIX и до 50-те години на XX в.

е част от изложбата. Със съдействието на Държавен списък - Пловдив ще могат да се видят неповторими фотоси, които демонстрират високото за времето си равнище на родното земеделие в района, както и развити тогава, а през днешния ден позабравени браншове като бубарството и производството на коприна, също и памукопроизводството. И защото

аграрната просвета е неизменима част от развиването на земеделието и отглеждането на животни,

място в изложбата заемат достиженията на шестте научни института от системата на Селскостопанска академия в региона. Това са Институтът по зеленчукови култури „ Марица “ - Пловдив, Институтът по зарзаватчийство - Пловдив, Институтът по растителни и генетични запаси „ Константин Малков “ - Садово, Институтът по тютюна и тютюневите произведения - Марково, Институтът по консервиране и качество на храните - Пловдив и Институтът по риболовство и аквакултури - Пловдив. Редом до тях са паната и на двата емблематични вуза за града под тепетата и ковачница на фрагменти за земеделската и хранителната промишленост - Аграрният университет и Университетът по хранителни технологии.

В устрема си да продават чиста и качествена продукция две търговски вериги работят в поддръжка на родните производители. Кампаниите им „ Брей, това е българско “ и „ BILLA градини “, надлежно на „ Кауфланд “ и „ Билла “, са част от изложбата.

Тя се осъществя с поддръжката на „ Евро ферт “ АД, Метро, Аграрния университет - Пловдив, Университета по хранителни технологии - Пловдив, „ Агрия “ АД, „ Неохим “ АД, Община „ Марица “, Кауфланд, „ Агрион “, „ Филип Морис “, Билла и Община Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР