Традиционните протести и демонстрации за 1 май бяха белязани от

...
Традиционните протести и демонстрации за 1 май бяха белязани от
Коментари Харесай

Хиляди протестираха във Франция против повишаване на възрастта за пенсиониране

Традиционните митинги и демонстрации за 1 май бяха белязани от произшествия на някои места в Европа, съобщи Българска телеграфна агенция.

В Париж групи младежи, облечени с черно и с черни маски ,

се възползваха от обичайното първомайско шествие и изпотрошиха витрини на организации за недвижими парцели и банки, на застрахователни компании и на няколко ресторанта. Полицията употребява сълзотворен газ, с цел да ги разпръсне. Най-малко 50 души са арестувани.

Имало е и случай, при който един от вандалстващите, е нападнал пожарникар ,

който се опитвал да потуши пожар, разпален от някои радикални протестиращи, добавя телевизия Бе Еф Ем.

116 500 души са взели участие в демонстрациите във връзка 1 май в цяла Франция ,

заяви френското министерство на вътрешните работи, представено от в. "Фигаро ". Само в Париж стачкуващите са били 24 000. А съгласно самите уредници на демонстрациите в тях в цяла Франция са се присъединили над 210 000 души, добавя телевизия Бе Еф Ем. Общо е имало 250 първомайски шествия на разнообразни места в страната.

Участниците в демонстрациите във Франция приканиха за обществена правдивост и нарастване на заплатите ,

както и за отвод от проекта на Макрон за увеличение на възрастта за пенсиониране, съобщи Ройтерс.

В Париж първомайските шествия и прояви, проведени от синдикатите, привлякоха и политически фигури и климатични деятели. Някои от участниците в главното шествие носеха плакати, на които пишеше: "Макрон, разкарай се ", "Пенсиониране преди артрита ", "Пенсиониране на 60 години, заледяване на цените ".

В главния първомайски поход в Париж се включи и водачът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон ,

който остана на трето място на първия тур на президентските избори и който в този момент желае да сплоти левицата, включително и Зелените, за парламентарните избори през юни. Той изрази вяра, че още довечера би могло да бъде реализирано съглашение за този нов ляв съюз.

Крайнодесните от "Национален общ брой " пък проведоха полагане на венци в Париж на статуята на Жана Д'Арк, която е техен знак .

Този път в церемонията не присъстваше Марин Льо Пен, която остана на второ място на втория тур на президентския избор. Тя бе сменена от краткотрайния президент на "Национален общ брой " Жордан Бардела, който изясни отсъствието на Льо Пен с това, че тя се приготвя за парламентарния избор. Льо Пен обаче насочи апел към гласоподавателите да изберат колкото се може повече депутати от нейната партия на вота през юни, тъй че да защитят покупателната мощ на французите. Тя предизвести Макрон, че неговият план за Франция е нездравословен за народа.

По време на първомайска проява в Берлин

кметицата на града Франциска Гифай пък беше замерена с яйце, до момента в който говореше пред 7500 души. Охраната ѝ бързо отвори чадър и я защищити от обстрела, съобщи Франс прес.

Няколко хиляди души се събраха на проява в Лондон по апела на синдикати и на екологични и обществени организации.

В Мадрид към 10 000 души участваха в първомайски митинг

с искане за нарастване на заплатите и въздържане на покачването на цените. Подобни демонстрации имаше и на други места в страната.

В Италия главните синдикати приканиха за огромна проява във връзка 1 май, отдадена и на мира. Тя се организира в град Асизи. "Трябва да работим, с цел да сложим завършек на тази неуместна война, поискана от Путин ", съобщи пред стотици деятели, събрали се там, Маурицио Ландрини, водач на Общата италианска конфедерация на труда.

В Рим довечера пък има огромен първомайски концерт

с присъединяване на доста италиански реализатори и украинската електрофолк група "Go_A ", допълват италиански медии.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР