Традиционната пролетна салата с краставички, репички и куп зеленина, както

...
Традиционната пролетна салата с краставички, репички и куп зеленина, както
Коментари Харесай

Кой не трябва да яде зелен лук, репички и магданоз?

Традиционната пролетна салата с краставички, репички и куп зеленина, както се оказа, не е за всеки. Макар магданозът, копърът и зеленият лук да са извънредно здравословни, при някои хора могат да причинят и по-сериозни проблеми

Кой би трябвало да внимава с тези „ зелени дарове” на пролетта? Отговорите дава

След дългата зима и еднообразната диета, най-вече с тежки храни, тестени произведения и меса, мнозина натрупаха непотребни килограми. С първите слънчеви лъчи и подобряването на времето, ни се желае да хапваме повече пролетни артикули и ястия.

Една от най-популярните салати е с краставици, репички, зелен лук и разнообразни типове зеленина. Да, тези витаминни салати са потребни, само че е значимо да не забравяме, че зеленият лук, репичките или да вземем за пример, пресният магданоз, не са за всеки в обилни количества.

Въпреки, че пресните билки оказват помощ за поддържане на имунната система след дългата зима, попълнят запасите от витамини и минерали в организма, значимо е да знаете някои противопоказания за избрани съставни елементи на пролетните салати.

Зелен лук: не повече от 5 стръка едновременно

От всички страни чуваме, че зеленината е доста потребна за здравето и храносмилането – източник е на витамини напролет. Но това е правилно при изискване, че човек е изцяло здрав, няма здравословни и храносмилателни проблеми.

Така да вземем за пример, има доказателства, че перата на зеления лук не би трябвало да се употребяват от хора с хипертония, изключително с наклонност към скокове на налягането и спешен ход на болестта.

Също по този начин, за пресния зелен лук в огромни количества би трябвало да не помнят и тези хора, които имат съществени сърдечни проблеми или мъже и дами, които имат патологии на венозната система. Компонентите на този артикул могат да предизвикат съдови конвулсии.

За здрави хора без проблеми с храносмилането и общото здравословно положение, лекарите предлагат ограничение на зеления лук напролет до 5 стръка дневно. Това количество от продукта оказва помощ за справяне с безсънието, подсилване на нервите и приемане на порция витамини за сила.

За язваджиите – зеленината е неразрешена!

Пресен копър, магданоз или босилек, кориандър – тези ароматни билки могат да подтикват апетита, да попълнят витамините през първите топли дни и да разнообразят диетата. Освен това, пресните билки усъвършенстват усвояването на желязото от месото и диетичните протеини. Но салата със зеленчуци не е за всеки.

Прясната градинска зеленина от съвсем всевъзможен тип е неразрешена при хора със синдром на раздразнените вътрешности (IBS). Тези артикули ще предизвикат обостряне на болестта. Освен това зеленината не би трябвало да се употребява и от хора с хиперациден гастрит и пептична язва. Всички билки оказват резултат върху отделянето на стомашен сок, подтикват храносмилането, тъй че могат да предизвикат пристъпи на болежка, да влошат хода на язвата и да обострят възпалението на стените на стомаха.

Жените би трябвало да извърнат особено внимание

Има доказателства, че ежедневната консумация на задоволително огромно количество магданоз може да има абортивен резултат. Въпреки че не всички гинеколози и гастроентеролози поддържат това мнение, бъдещите майки, изключително през първия триместър, се поучават да лимитират количеството магданоз (пресен) в ястията до дребна щипка.

Жените, които страдат от уролитиаза или имат податливост към нея, би трябвало да заобикалят ревен, киселец и маруля.

Тези храни покачват концентрацията на соли в урината, трансформират киселинността и предизвикват растежа на камъни. Това изключително важи за тези представителки на нежния пол, които са претърпели цистит или пиелонефрит най-малко един път в живота си.

За мъжете казусът с повишение на риска от образуването на камъни също е настоящ, само че нормално това се отнася за тези, които са над 60- годишна възраст. Те също би трябвало да поправят диетата си и да понижат количеството на тези пресни храни.

Копърът – не е добър избор за хора с хипотония

Има доказателства, че копърът отпуска кръвоносните съдове и понижава налягането, има лек диуретичен резултат. Затова не би трябвало да се употребява в огромни количества от тези, които страдат от хипотония (ниско кръвно налягане). Прекомерната консумация на копър може краткотрайно да утежни зрението, да аргументи пристъпи на замаяност и загуба на сила. Трябва да се яде с нараснало внимание по време на бременност.

Репичките не са за всеки!

Не всеки от нас може да си разреши обичайната пролетна салата с прясна репичка. Въпреки, че този кореноплоден зарзават е богат на минерали и витамини, той също е с високо наличие на плодови киселини и етерични масла. Благодарение на тях, той придобива характерен усет (понякога и горчив). Ето за какво, салатата от репички с билки и подправки, като част от пролетното меню, е по-добре да се заобикаля от хора със следните здравословни проблеми:

• остри патологии на храносмилането – гастрит, панкреатит, колит;

• патология на черния дроб и жлъчните пътища – хепатит или холецистит, изключително с камъни;

• пептична язва, както на стомаха, по този начин и на червата;

• всевъзможен тип чревни инфекции.

Тези хора, които постоянно страдат от киселини, също означават увеличение на пристъпите, когато ядат репички.

Особено рисково е да се приема ряпа на гладно – нервира стомаха.

Също по този начин не се предлага да се употребяват доста репички от хора, склонни към формиране на възли в щитовидната жлеза. Този артикул може да подтиква растежа на дифузна или нодуларна гуша.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР