Традиционната диета в Северна Португалия и Северозападна Испания, известна като

...
Традиционната диета в Северна Португалия и Северозападна Испания, известна като
Коментари Харесай

Защо Атлантическата диета е толкова полезна

Традиционната диета в Северна Португалия и Северозападна Испания, известна като Южноевропейската обичайната атлантическа диета или в резюме атлантическа диета, може да съдържа някои улики за по-добро сърдечно здраве и по-нисък риск от ранна гибел от рак, сърдечно заболяване или друга причина, съгласно изследвания, извършени в Европа, представени от CNN.

Последното изследване, оповестено неотдавна в, откри, че диетата също умерено понижава честотата на метаболитен синдром, композиция от по-високо кръвно налягане, кръвна захар, триглицериди и коремни мазнини, което покачва риска от коронарна болест на сърцето, диабет, инсулт и други съществени здравословни положения.

Какво съставлява атлантическата диета?
Атлантическата диета включва прясна риба, изключително тресчица, с малко алено месо и свински артикули, млечни артикули, бобови растения, пресни зеленчуци, картофи, които нормално се употребяват в зеленчукови супи, пълнозърнест самун и умерена консумация на вино . Докато някои от менюто може да са неповторими за тази част на Португалия и Испания, сходна диета може да се откри в някои елементи на Чехия, Полша и Обединеното кралство, споделят специалисти.

За съпоставяне, наградената средиземноморска диета е на растителна основа, като по-голямата част от всяко хранене се концентрира върху плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, фасул и семена, с няколко ядки и мощен акцент върху необработения зехтин.

„ Това е значимо изследване, тъй като удостоверява, че правилата на обичайна средиземноморска диета (която е изучавана най-интензивно) могат да бъдат приложени и към други култури “, сподели водещият откривател в региона на храненето доктор Уолтър Уилет, професор по епидемиология и хранене в Harvard TH Chan School of Public Health и професор по медицина в Harvard Medical School в Бостън, в имейл. Той не е взел участие в проучването.

Изследванията се разрастват
Проучване, оповестено през декември 2023 година, откри, че високото съблюдаване на атлантическата диета, известна още като южноевропейската атлантическа диета, понижава риска от гибел от каквато и да е причина за интервал от 14 години в Испания, Чехия, Полша и Обединеното кралство за хора без тежки хронични болести. Диетата също по този начин понижава риска от гибел от сърдечно-съдови болести и рак за близо 36 000 участници в изследването, които са на възраст сред 18 и 96 години.

Предишни проучвания сочат някои от аргументите, заради които тези групи храни могат да бъдат потребни, споделиха създателите. Яденето на повече риба, бобови растения и зеленчуци е обвързвано с по-ниски равнища на С-реактивен протеин, симптом на инфектиране в тялото.

Тъй като е на растителна основа и локално произвеждане, атлантическата диета също по този начин оказва помощ за опазването на планетата, като способства за задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване, означават създателите на проучването.

Червеното месо се употребява спестовно, нормално единствено за овкусяване на ядене. Яденето на здравословна, мазна риба, която е цялостна с омега-3 мастни киселини, се предизвиква, до момента в който яйцата, млечните артикули и птиците се употребяват на доста по-малки порции, в сравнение с в обичайна западна диета.

Подобно на средиземноморската диета, атлантическата диета се концентрира върху домашно приготвена храна, сервирана в фамилен жанр, с акцент върху обществените взаимоотношения сред другари и семейство. Внимателното хранене, общуването по време на хранене и ежедневното вървене или колоездене обезпечават основата на средиземноморската диета - считана за или по-важна от употребяваните храни.

Яденето на тресчица, бобови растения и зеленчуци е потребно за намаление на кръвното налягане, до момента в който рибата като цяло оказва помощ за понижаване на равнищата на триглицеридите, кръвна лой, която способства за втвърдяването на артериите и сърдечните болести.

Други изследвания демонстрират, че яденето най-вече на атлантическа диета може да понижи инсулина, инсулиновата устойчивост, систолното кръвно налягане, общия холестерол, показателя на телесна маса (ИТМ) и обиколката на талията. А изследване от 2021 година откри, че придържането към атлантическата диета в продължение на три години води до 14% по-нисък риск от ранна гибел от каквато и да е причина в продължение на 10 години при възрастни над 60 години.

Въпреки това, други изследвания демонстрират, че не всички групи храни в обичайна атлантическа диета са потребни. Риба, бобови растения, зеленчуци и пълнозърнести храни се свързват с понижен риск от гибел по каквато и да е причина в два скорошни мета-анализа. Но яденето на млечни артикули и картофи не беше, до момента в който яденето на алено и модифицирано месо покачва риска.

Червените и модифицираните меса, в това число свинските артикули, са посочили в доста изследвания, че покачват риска от кардиометаболични болести и рак, изключително рак на дебелото черво, до момента в който картофите могат да усилят риска от диабет вид 2.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР