Тръба от газопровода „Турски поток” ще минава през България, категорична

...
Тръба от газопровода „Турски поток” ще минава през България, категорична
Коментари Харесай

Министър Петкова: Грешките с „Южен поток” ще бъдат избегнати


Тръба от газопровода „ Турски поток” ще минава през България, безапелационна е министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„ Най-важното е това, което президентът Путин и министър председателят Борисов оповестиха обществено. През България ще минава тръбата от „ Турски поток” и ние ще имаме опция да транспортираме природен газ. Други количества ще има опция да се търгуват надлежно, само че това ще бъде въпрос на елементи, на механически решения, които ще станат ясни в хода на занапред започващите разговори”, съобщи Петкова в ефира на „ Здравей, България” по NOVA.

Тя акцентира, че персонално е участвала на всички срещи на Бойко Борисов в Русия, както с съветския министър председател Дмитрий Медведев, по този начин и с президента Владимир Путин.

„ На една такава среща, на такова високо равнище, няма по какъв начин един министър председател и един президент да седнат, да извадят белите листа и да почнат да дефинират трасетата, количествата на естествен газ”, разясни Петкова.

„ Беше изразена ясна воля от президента Путин. Той загатна, че е разговарял с президента Ердоган, в границите на предходния ден, за това отклонение от плана „ Турски поток”, което ще разреши наши европейски съседи да получават природен газ през България”, акцентира българският министър на енергетиката.

Тя уточни, че този път грешките, позволени с „ Южен поток”, който не беше съгласуван с разпоредбите на Европейски Съюз, ще бъдат избегнати, защото „ концепцията за газоразпределителен център на територията на България е план, по който ние работим дружно с Европейската комисия”.

Годишно страната ни транзитира към 17 милиарда куб. метра газ – главно за Турция, уточни Петкова.

„ Трябва да запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа, като не позволим да бъдем заобиколени от огромните инфраструктурни проекти”, съобщи тя.

Петкова е безапелационна, че построяването на газоразпределителен център ще подсигурява сигурност на доставките и либерализация на пазара на природен газ в България, защото по този начин страната ще може да получава гориво от разнообразни източници, а наред с това се планува има и платформа за търговия, която ще сътвори действителни условия за конкуренция.

Според министър Петкова е извънредно значимо да бъде построена и АЕЦ „ Белене”.

По думите ѝ е имало справедливи аргументи за прекъсването на плана преди 6 години, като отводът на определения стратегически вложител – немската компания „ RWE”.

„ Ние бяхме наказани, платихме оборудването и към днешна дата то е тук, на площадката на АЕЦ „ Белене”, уточни министър Петкова.

„ Най-негативният сюжет е да не се прави нищо по плана. Вторият вид е да продадем оборудването, което е доста малко евентуално. Третият вид е да разработим проекта”, сподели Петкова.

Тя акцентира, че „ има действителен риск НЕК да бъде декапитализиран” и „ по тази причина би трябвало по-най положителния за България и жителите метод да оползотворим това, което притежаваме”.

Компанията „ дължи 1,176 милиарда лв. на страната и настрана има близо 1,3 милиарда лв. други разноски, насъбрани през годините за този проект”, изясни енергийният министър.

Тя акцентира, че това дали има действителен инвеститорски интерес към плана АЕЦ „ Белене” може да се разбере едвам тогава, когато бъде стартирана процедурата за построяването на централата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР