Този уикенд започна седмото издание на националния музикален и танцов

...
Този уикенд започна седмото издание на националния музикален и танцов
Коментари Харесай

Десислава Атанасова дава стипендия на талантливи деца

 img_1923

Този уикенд стартира седмото издание на националния музикален и танцов конкурс „ Пиленце пее “. Той се провежда под патронажа на Столична община и Министерство на културата от хореографа Йордан Станимиров и вокалния възпитател Светла Караджова, като колежките й от квартет „ Славей “ са неотлъчни спътници в самодейността. Церемонията за формалното му разкриване се състоя в събота сутринта в Общински културен център „ Красно село “. Специален посетител беше националният представител Десислава Атанасова. Излизайки на сцената да пожелае триумф на основатели и участници, тя разгласи, че ще взе участие в подпомагането на техния труд, учредявайки стипендия.

„ Скъпи другари на българския фолклор, към този момент седма година тези хора зад мен увличат освен Столична община, освен радетелите за бранене на традициите и българския фолклор, само че и цяла България за това да се върнем към духовността, към културата, към корените си.  Изключително съм щастлива, че виждам толкоз младежи тук, измежду нас, че слушам, че над 1000 участници ще покорят тези влиятелни подиуми пред невероятна публика, уповавам се, и ще ни покажат хубостта на българския фолклор. Тук съм, тъй като всички би трябвало да поддържаме най-малките, всички би трябвало да поддържаме гордостта на българската национална традиция. И заради тази причина се веселя, че мога да разглася и пред вас, че аз ще вземам участие в подпомагането на този развой, като учредя една стипендия за едно надарено дете, участник в този конкурс, в размер на годишната му такса за навестяване на уроци по пеене или по музикален инструмент. За мен е чест да бъда измежду вас! На добър час на седмия народен музикален конкурс „ Пиленце пее “, бяха думите на депутатката от ГЕРБ.

Развлекателната стратегия стартира със сурвакарска група от село Велковци, община Брезник. С кукерски маски и чанове танцьорите прогониха злите духове от „ Пиленце пее “. След това лауреатите от миналогодишното издание – Албена Гърдева (вокал) и Йордан Топалов (гайда), радваха присъстващите с осъществяванията си, а в този момент им следва пътешестване до Валядолид, Испания, където ще показват състезанието. На финала клубът за национални танци „ Боди Фолк “ събра фенове и участници на дълго хоро.

Националният музикален и танцов конкурс „ Пиленце пее “ е основан през 2012 година. Той е отдаден на великата българска певица Надка Караджова и носи името на една от нейните най-популярни песни, номинирана да влезе в учебниците по музика в Япония. Тази година той се организира от 20 октомври до 4 ноември. Над 1000 участника от цяла България ще премерят сили в разнообразни възрастови категории пред авторитетното жури, членове на което са великата Янка Рупкина, Светла Караджова, етнологът Милчо Георгиев и композиторът Николай Балабанов.

В рамките на състезанието ще се състоят няколко забавни събития. На 27 октомври от 18 часа в Общински културен институт „ Надежда “ концерт ще изнесе известният московски композитор и виолист Леонид Патеюк. На 30 октомври от 19 часа в залата на Съюза на българските композитори ще има специфичен концерт за честването на 70-годишния празник на композитора професор Владимир Панчев. Той от дълго време живее и е приет във Виена. Прибира се в родината особено за юбилея. В програмата присъединяване ще вземе брачната половинка му – Албена Найденова (сопран). Награждаването на спечелилите и церемония концертът на лауреатите от „ Пиленце пее 2018 “ ще бъде на 4 ноември от 16 часа в Общински културен център „ Искър “. Входът на всички събития е безвъзмезден.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР