Този случай, тази изключителна жестокост повдига няколко въпроса - доколко

...
Този случай, тази изключителна жестокост повдига няколко въпроса - доколко
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Засиленият обществен интерес ще принуди прокуратурата да си свърши по-добре работата

Този случай, тази изключителна свирепост повдига няколко въпроса - до каква степен като законодателство, като институции и като общество сме способни да предотвратяваме сходни обстановки и какъв брой съответно можем да реагираме. Това сподели някогашният правосъден министър Надежда Йорданова в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия за случая, при който 18-годишно момиче беше обезобразено с макетен нож.

Тя уточни, че утежнителен детайл е, че мъжът към този момент е правил други сходни закононарушения - нанасяне на лека телесна щета по хулигански претекстове. „ Тук не става въпрос единствено за налагането на наказване по реда на Наказателния кодекс, а за съществуването на цялостен комплекс от ограничения, които да бъдат съответни в този случай ", разяснява тя.

Защо хипотетичният нападател е на независимост, а получените контузии са квалифицирани като „ лека телесна щета ", някогашният правосъден министър разяснява: „ Става въпрос към момента за преценка на ранен стадий на това произвеждане. Окончателно изговаряне на съда какво закононарушение е осъществено и какво наказване би трябвало да бъде наложено няма ", посочи Надежда Йорданова.

В сегашния случай съдът е значително привързан с това какви материали е показала прокуратурата, по какъв начин тъкмо е направена експертизата, какви въпроси са заложени и какви отговори са дадени, изясни някогашният правосъден министър. „ На мен ми се коства, че този засилен публичен интерес ще принуди прокуратурата да си свърши още по-добре работата. Надявам се и чакам прокуратурата да проверява и събере задоволително доказателства за всички условия, свързани с това действие ", съобщи Йорданова.

По думите й по време на дебата за обсега на отбраната от домашно принуждение и закона в Народно събрание, доста популистки гласове са попречили на дефинирането на случаите, в които има открити интимни връзки сред двама души, само че те не живеят дружно.

„ Тук не става въпрос единствено за ограничаващата заповед, а за оня комплекс от ограничения, които ще оказват помощ на жертвата да се възвърне душевен, да получи правна помощ, с цел да може да се реинтегрира в живота по съответен метод. Аз ще упорствам диалогът да продължи, и сходни случаи би трябвало да бъдат в обсега на другите ограничения на отбрана. Другото нещо, на което би трябвало да настояваме, е администрацията да предприеме оптимално бързо ограничения, с цел да се сътвори организация за ефикасното използване на новите разпореждания на процедура ", сподели още Надежда Йорданова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР