Този случай е доста необичаен за прокуратурата, защото става дума

...
Този случай е доста необичаен за прокуратурата, защото става дума
Коментари Харесай

Иван Гешев: Задържаното 16-годишно дете е било вербувано от Ислямска държава


Този случай е много необикновен за прокуратурата, тъй като става дума за едно дете и в това време за жертва, а не толкоз за един възможен причинител. Тук става въпрос за персонална покруса, която за благополучие не е развита до огромни размери, а не за досъдебно произвеждане. Това съобщи на брифинг пред публицисти заместник-главният прокурор Иван Гешев по отношение на предотвратения терористичен акт в Пловдив.

,,Преценихме, че обществото би трябвало да знае и да бъде осведомено в рационални граници, че тези проблеми, свързани с тероризма, към този момент са в България и касаят всеки един от нас като родители. Това са процеси, против които би трябвало да се противодейства, както от обществото, по този начин и от държавата'', добави Гешев.

,,Става дума за момче на 16 години. В сряда е получен сигнал от околните на това дете. От ДАНС ни уведомиха и в границите на няколко часа бе основана организация. Става въпрос за възпитаник, към този момент и обвинен, който се е радикализирал. В Пловдив отидоха екипи от Специализираната прокуратура, както и групата за противопоставяне на бомбения тероризъм. Беше осъществено претършуване на две пространства на детето. Мога да кажа, че това е дете от положително семейство, с благоприятни условия, учи в елитна пловдивска гимназия. Става въпрос за супер интелигентнто момче'', изясни още той.

,,В пространствата бяха открити голям брой подготвени самоделни бомби, които се употребяват при атентати в Съединени американски щати. Намерено беше и взривно устройство в развой на правене, в пластмасов съд. В него имаше голям брой пирони за оптимално шокиращ резултат, чието тегло е към 14 кг и половина, което е било употребявано за атентатите в Белгия и Франция, както и в тази ситуация от "Сарафово ", разкри заместник-главният прокурор.

По думите му детето разкрило, че експлозивите били направени от него за към шест-седем дни.

,,Установено е, че това дете е обект на вербовка от Ислямска страна. В едно от пространствата на момчето беше открито и знаме на ИДИЛ, както и книги, които са общодостъпни по тази тема. Установено е също по този начин, че това е типичен случай на рекрутиране и радикализиране на малолетно лице. Така наречените вербовчици са най-ценният капитал, защото те костват повече от петрола и златото тъкмо поради тази активност. Това са извънредно добре готови хора. Това дете е било обект на целогодишна обработка на експерт в тази посока. Детето е било поканено да влезе в един от чатовете на Ислямска страна. В един миг то е било уверено и е решило, че би трябвало да одобри исляма'', разяснява Гешев.

,,Това, което предприехме, е, че с това дете би трябвало да се работи със експерти в изолирана среда, най-много с психолози и психиатри. Съдът е решил, че следва да бъде взета мярка "надзор под детска педагогическа стая'', което съгласно мен е неточност, само че времето ще покаже дали е по този начин. Момчето все още е при родителите си. В случай че съдът не показа нашето виждане, отговорността ще би трябвало да бъде поета от фамилията, учебното заведение и от ОДМВР-Пловдив. Това е вероятен вид, само че за нас би следвало да бъде авариен вид. Трябва да уточня изрично, че имаме цялостното подпомагане от семейството'', показа той.

,,Взаимодействието сред всички служби в сряда беше перфекнто, всичко се разви в границите на 5-6 часа. Тук желая да заявя, че българските жители може да се гордеят със своите служби за сигурност. Ако обаче си заровим главата в пясъка, няма да ни подмине бурята. Тази опасност, наречена радикализация, към този момент е действителност и в България, заради което всеки родител би трябвало да демонстрира сериозна интензивност с децата си. Този проблем може да бъде преодолян, само че не може да бъде решен единствено от нас. Не тряба да се позволяват такива процеси'', акцентира Гешев.

,,Основният проблем, който би трябвало да бъде решен в къс период, е взаимоотношението сред обособените служби във връзка с тероризма. В тази връзка желая да ви споделя, че от няколко месеца се приготвя въвеждането на една добра процедура от Съединени американски щати. Става дума за антитерористични центрове, които могат да вземат решение и предотвратяват рецесии, и този план е на финалната си права. Предстои, в случай че получим схващане от държавното управление, нещата да се случат в къс интервал - да се създадат едни в действителност дребни законодателни промени в Закона за противопоставяне на тероризма, с цел да можем да бъдем готови за бъдещето'', заключи зам.-главният прокурор.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР