Този ски-сезон никога не свършва. Поне докато ги има дюните

...
Този ски-сезон никога не свършва. Поне докато ги има дюните
Коментари Харесай

Зелена светлина: Ски върху пясък

Този ски-сезон в никакъв случай не свършва. Поне до момента в който ги има дюните и вятърът. През последните години карането на ски и сноуборд върху пясък намира от ден на ден последователи. Който е опитал, желае да повтори. Преди години, като на смешка, туристите в Сахара се опитвали да съчетаят снежните преживявания с пустинните - върху ски. Днес дисциплината към момента носи клеймото на екзотиката и рисковите преживявания, само че към този момент добива все по-голяма известност. Дотолкова, че са се обрисували няколко дестинации до подобаващи за този спорт зони - в Северна Африка, в Саудитска Арабия, в Перу...

Най-високите дюни в света се намират в Сосувлеи, Намибия. Те се простират на територията на народен парк, само че за каране на ски върху тях се изисква особено позволение. Именно там през 2010-та година е подложен международния връх по скоростно втурване - налко над 92 километра в час. В съпоставяне с 252-та километра в час - върха върху корав и добре обработен сняг, това е съвсем непретенциозно достижение. Но всеки, пробвал карането върху пясък, желае да опита отново и отново.

Специалистите поучават да се кара следобяд, защото ските се плъзгат по-добре върху затопления пясък. Стойката би трябвало да е леко изнесена обратно, като при втурване в бездънен сняг. Скоковете са вероятни, само че при подобаващ релеф. Необходими са не специфични ски, а по-специални умения. Те се получават с повече спускания. А всяко от тях си има цена. В множеството случаи тя е изкачването пешком по пясъчните скатове. Но и това е метод феновете на мощните чувства да прибавят към тях още едно - задъханото другарство със слънцето, със сухия въздух и с ярките пустинни очертания на пясъка и скалите.

Както и с вятъра - оня, който оформя и поддържа пясъчните скатове. Той от дълго време е сложил своите условия в пустинята: с цел да съществуват дюните, индивидът не трябва да построява никакви загради сред тях и въздушните течения. Тоест градежът на влекове, лифтове и хотели наоколо до пясъчните скатове е неосъществим. Карането на ски върху пясък е занятие самотно... или най-много налично за неголеми групи хора.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР