“Този сигнал (б.р.: по който беше разпитан Борисов) има и

...
“Този сигнал (б.р.: по който беше разпитан Борисов) има и
Коментари Харесай

Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: До 70% от сумите за обществени поръчки са се връщали в Борисов и Пеевски

“Този сигнал (б.р.: по който беше разпитан Борисов) има и предистория. “БОЕЦ” внесохме същия сигнал и до прокуратурата броени дни откакто бяха излъчени фрагментите с пачките и кюлчетата от спалнята на Бойко Борисов. Знаем, че тогава прокуратурата публично приключи официално формираната инспекция с претекстовете и причините, че не може да бъде открито кой е снимал, нито да се ревизира достоверността на самите фрагменти. Tова е доста значимо, тъй като лицето, което е направило тези фотоси, може да удостовери връзката с Бойко Борисов”.

Това сподели Георги Георгиев, ръководител на гражданско съдружие “БОЕЦ”, пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ . Припомняме, че по сигнал точно за “БОЕЦ”, през вчерашния ден Бойко Борисов беше разпитан в Главна дирекция “Национална полиция” (ГДНП) на Министерство на вътрешните работи.

“На 10 декември 2021 година “БОЕЦ” внесохме същия сигнал и до Министерство на вътрешните работи, и до ГДНП. Историята с кюлчетата, пачките и фотосите е единствено дребна част от нашия сигнал и е добре да е ясно какво се съдържа в сигнала. Освен този скандал и тези данни, в сигнала прибавяме цялата обществено налична информация, обвързвана с разкритията на Васил Божков за платения от него рекет и рушвет в размер на десетки милиони левове към Бойко Борисов посредством Владислав Горнов и пиарката на Борисов - Севделина Арнаудова. Това са изказванията на Божков, които той направи обществено. След това излязоха фотосите с пачките и кюлчетата. Самият Васил Божков твърдеше, че е носил сумите на Горанов в Министерството на финансите точно в такива пачки.

В сигнала се съдържат и разкритията на проверяващия публицист Атанас Чобанов (от “Биволъ” и Bird.bg) за имотното положение на Арнаудова - така наречен “Pi ar Sevi Boiko”, както стана известна от един различен скандал, обвързван с Гешев. Разследването открива, че Арнаудова, която дълги години е била само държавен чиновник, и нейният брачен партньор, който също е държавен чиновник и който и все още продължава да е в Управителния съвет на “Булгартрансгаз”, имат заем в размер на 1 милион и 400 хиляди лв..

Точно по тази причина през вчерашния ден, няколко часа преди разпита на Бойко Борисов, е разпитвана и Арнаудова. “БОЕЦ” вършим връзка сред тези събития - сред имотното положение, сред десетките милиони, които Божков твърди, че е дал, сред десетките милиони, даже милиарди, източени по схеми като “Автомагистрали” и “Хемус” както от националния бюджет, по този начин и от европейските фондове. Свързваме всичко това логичен в нашия сигнал и го предоставяме на Министерство на вътрешните работи за разследване”, изясни Георги Георгиев.

Изискваме, с изключение на разпита на Бойко Борисов все още в качеството му на свидетелстващ, продължение и повдигането на обвиняване. Тук обаче стигаме още веднъж до прокуратурата и се връщаме на нейната роля. Миналата година прокуратурата приключи следствието против Борисов по този сигнал, а в този момент, откакто “БОЕЦ” внесохме своя сигнал до Министерство на вътрешните работи, внезапно прокуратурата се задейства - безусловно няколко дни откакто сезирахме Министерство на вътрешните работи и министър Рашков разгласи обществено, че сигналът е признат и към този момент се работи по него, внезапно прокуратурата поискала от Българска народна банка информация за банкнотите по серийните им номера, които се виждат на фотосите. “БОЕЦ” реагирахме неотложно като декларирахме, че тези дейности на Гешев и прокуратурата още веднъж целят да блокират дейностите на Министерство на вътрешните работи и следствието, като авансово проследят до каква степен ще доведат тези връзки, с цел да могат да прикрият следите и връзката на Борисов. Прокуратурата освен че самата не работи, само че блокира дейностите и на Министерство на вътрешните работи. Абсолютно същото се случи и при автомагистрала “Хемус” - внезапно разкритията и работата на Министерство на вътрешните работи бяха блокирани от прокуратурата с отхвърли да бъде разпитан основният очевидец, който да осветли крайния адресат от цялата схема”, уточни ръководителят на “БОЕЦ”.

“Това е нещото, което ни е липсвало през годините - доста пъти е имало някакви данни, фойерверки, разкрития на приблизително и ниско равнище, само че в никакъв случай не сме стигали до върха. Този път имахме късмет и още веднъж прокуратурата блокира опцията да стигнем до края на схемата. Ние знаем кой стои в самия край - там е Борисов, Пеевски, Доган, Златев, тяхната котерия и обкръжение”, добави той.

На въпроса дали с този сигнал се изпитва до каква степен може да стигне полицейското следствие, Георгиев отговори по този начин: “Можем да кажем, че това е тест. Разследването сега се случва с пълномощията, които имат по закон. Проблемът е, че когато те съберат задоволително данни и информация за осъществени закононарушения, даже да открият причинителя на закононарушенията, те са длъжни да предадат своето следствие на прокуратурата. Оттук нататък прокурорът е този, който взема решение дали да повдигне обвиняване, дали да приключи това следствие, дали да го протака безпределно във времето, дали да изиска някакви спомагателни дейности, или да внесе неспособен обвинителен акт, с който в последна сметка още веднъж да оправдае уличения нарушител. Това е ролята на прокуратурата - на пазителя на мафията”.

Георгиев уточни, че няма значение какви доказателства ще излязат в следствието. “Прокуратурата сега е едноличен стопанин. “БОЕЦ” през годините сме внасяли стотици сигнали. Някои от тях са приключени досъдебни производства - дали сме съответни документи, били сме очевидци и така нататък Аудиозаписите, свързани с Борисов, които към този момент не са един или два - от “Ало, Ванцо” до “размажете му физиономията”, бяха потвърдени като достоверни от интернационалните специалисти - какво по-голямо доказателство от тях? Въпреки това прокуратурата отхвърля да образува следствие, отхвърля да повдига обвиняване, отхвърля изобщо да извърши инспекция по тези случаи. Силата на доказателствата не е мотив за прокуратурата. Единственият мотив, който тя приема, е волята на нейните господари”, безапелационен е той.

Според Георгиев ДАНС и специфичните служби знаят кой е направил всички изброени действия, а прокуратурата също е наясно. “Тези пачки и кюлчета са рестото от публичните поръчки, от милионите и милиардите, които са били отпускани, и то дребна част от рестото, джобни пари на Борисов за госпожици. Голямата маса, милиардите са в офшорките. Тайната е точно в тези схеми”, счита той.

“Когато някоя компания от обръчите им завоюва социална поръчка, от 30 до 70% от сумата се връща по веригата до Бойко Борисов или до Пеевски. Тези пари се носят кеш. Първо, парите се усвояват от компаниите - видяхме по какъв начин в схемата “Автомагистрали”. Държавата превежда парите на компанията, компанията изтегля парите в брой и ето го момента - част от тази сума се връща назад при Борисов и влиза в неговите чекмеджета. Малка част остава, с цел да бъде осъществена активността по въпросната поръчка и това рефлектира върху качеството”, изясни Георги Георгиев и уточни, че самите тегления евентуално са отразени, а въпросът е за какво институциите не са се задействали.

“Когато тези държавни институции не сработват съзнателно - ДАНС, Българска народна банка, Комисията за финансов контрол, си задаваме въпроса кой управлява всички тези институции. Кой по това време е стоял на върха на страната, кой можеше да упражни този надзор, с изключение на Борисов и Пеевски. Това са двамата души, които си присвоиха държавата”, добави Георгиев.

“Мафията има доста лица, има доста равнища, в нея има доста кланове. На избрани равнища те може и да водят борби между тях, на други равнища дружно пазят статуквото, което ги обслужва и от което те се хранят. Всички те взаимно се управляват. Както Пеевски държи компромати за Борисов, по този начин и Борисов държи компромати за Пеевски, по този начин и Цацаров държи компромати за тях, по този начин и те държат за него. По същия метод към този момент и Гешев е вкаран в тази скица. Същата е била ролята и на Васил Божков, и на Цветан Василев, и други сходни. Убеден съм, че в случай че тези хора не бяха влезнали в спор с Борисов и Пеевски, до ден сегашен щяха да се прегръщат с тях”, сподели още ръководителят на “БОЕЦ” и посочи, че компроматите, които виждаме, са част от битките за превъзходство в мафията.

“Истинският коректив освен на мафиотската, а на всяка власт, може да бъде единствено и само дейното гражданско общество и това е моделът на гражданска интензивност и надзор, който “БОЕЦ” постановяваме и който виждаме в годините, посредством струпване, по какъв начин стартира да дава резултати. Мисля, че през днешния ден към този момент имаме този модел като образец и новите ръководещи стартират да осъзнават, че той е потребен за тях”, безапелационен е Георгиев.

“Борисов от дълго време трябваше да бъде обект на прокуратурата, Борисов наложително би трябвало да бъде обект на правораздавателната система в България. И освен Борисов, а всеки един. Това е борбата за правдивост - не може да има недосегаеми. Борисов не е някогашен политик, той е сегашен политик и водач на най-голямата партия и на втората по брой гласове, това, че не е на власт не е нито мотив “за”, нито “против” неговата отговорност пред правосъдната система. Той би трябвало да носи отговорност за всички осъществени закононарушения, по този начин както и Гешев, и Цацаров, и Доган, и Цветан Цветанов, и цялото им обграждане, както и всеки жител, без значение на каква позиция е. Само че при тях има едно утежняващо виновността събитие - тези хора са се клели да пазят публичния и държавен интерес. Тези хора съзнателно са нарушавали законите, с цел да се облагодетелстват за сметка на българското общество”, уточни още Георгиев.

“По наша информация на разпита през вчерашния ден Борисов е отрекъл да разполага с информация, да познава и да знае кое е лицето направило снимките”, уточни той и напомни, че Борисов обществено е признавал неведнъж, че знае коя е така наречен Мата Хари .

Георги Георгиев от “БОЕЦ” приказва още за нуждата Васил Божков да бъде разпитан отдалечено по сигнала на сдружението, с цел да могат думите му да се трансфорат в публични доказателства и уточни, че същата нужда е имало и от разпитването на Цветан Василев по делото “КТБ”. Според него обаче прокуратурата е бягала от тези разпити, с цел да не получи целеустремено информация.

“Партиите си купуват гласове с нашите пари - с парите от дотация. Да сте видели партия да афишира социална поръчка да вземем за пример за рекламни материали? Не. Когато те платят 1 милион за рекламни материали, които действително костват 200 хиляди лв., останалите 800 хиляди лв. се връщат непосредствено в черната каса на партията и тя си купува гласове, прави каквото желае. Парите от корупция, от схеми, от публични поръчки отиват непосредствено в джобовете за персонално благосъстояние - уверен съм”, уточни още ръководителят на “БОЕЦ”.

В края на диалога той разгласи, че сдружението продължава работата си по проблема с “Жоси” и основния прокурор Иван Гешев, както и по отношение на Пламен Георгиев, който беше оповестено, че е отзован като общоприет консул от Валенсия.

" в понеделник - 10.01.2022 година, “БОЕЦ” сезираме институциите за последните покупко-продажби на Пеевски, който, въпреки глобен по закона “Магнитски”, продължава да прави търговски покупко-продажби за десетки милиони левове”, разгласи Георги Георгиев, като посочи, че покупко-продажбите са осъществени в последните две седмици.

Целия диалог можете да гледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР