Този работещ бизнес ще бъде на практика отнет “принудително”, както

...
Този работещ бизнес ще бъде на практика отнет “принудително”, както
Коментари Харесай

Васил Божков: Ще ми отнемат принудително добре работещ бизнес

Този работещ бизнес ще бъде на процедура лишен “принудително”, както е правният термин, който изяснява такова деяние от страна на страната. Просто и ясно е. Проблемът е, че в случай че това е същинската цел - да бъде монополизиран от държавния тотализатор, то резултатът няма да е в посока повече доходи за страната. Ще бъдат изгубени големи евентуални доходи, които могат да отиват за всевъзможни положителни цели. На първо място – налози за страната, на второ – доста работни места и още куп косвени вреди. И не на последно място - това опонира на Конституцията. Това декларира предприемачът и притежател на "Националната лотария " Васил Божков пред "Свободна Европа " във връзка импортираните от НФСБ промени в Закона за хазарта, съгласно които единствено държавният "Български състезателен тотализатор " да може да провежда лотарийни игри. Това значи закриване на частните "Национална лотария " и "Лотария България ", следени от Божков.

Той акцентира, че никой не е изследвал резултата на законопроекта, никой не знае какви ще са следствията. По думите му правенето на закони не би трябвало да е самоцел и в нарушаване на Основния закон. Трябва сериозен разбор, а и подобен липсва. Оценката на въздействието на проектозакона е 1 страница без 1 цифра.

"Защо би трябвало да закриваш един работещ бизнес? Това значи, че задачите са други. Аз не съм сигурен, че тотото ще завоюва 50 милиона, тъй като то не може. Ще би трябвало да се вършат съществени вложения, а в проектозакона написа категорично, че не са планувани. Освен това, всички знаем какъв е държавният мениджмънт, знаем и какъв е частният... Но знам, че задачата не е да се подкрепи спорта. Нито пък да се мисли за здравето на хората, тъй като
лотарията ще продължи да я има, единствено че ще бъде в ръцете на държавна конструкция - това значи, че не се цели понижаване на “вредите” от лотарията. Хората отново ще играят. Ефектът ще е бизнесът да не се прави от един, а да бъде трансфериран сполучливият модел на различен ", разяснява още Васил Божков.

От думите му излиза наяве, че в случай че самодейността на НФСБ бъде утвърдена, следените от него сдружения няма да изплатят облагите, както е записано в новите оферти.

"Държавата да го свърши. Тя приключва активността. Тя би трябвало да си го заплати. Не знам какъв брой тъкмо са парите, едва ли са толкоз огромни, че да не можем да ги платим, само че въпреки всичко страната приключва активността. Тя би трябвало да си заплаща. Трябва да платят и договорите на доставчиците, които са доста, тъй като са 10-годишни. На разпространителите – също. Аз ли да ги заплащам? Всичко ще се отнесе към страната. Лошото е, че нашите политици не носят те риска. Валери ли ще извади пари да ги заплати? Десетки милиони са това, в случай че не стотици. Който поддържа Валери Симеонов, ще извади ли пари да ги заплати? Целият народ ще ги заплати, с налозите си. Вие, аз. Айде, аз не съм за жалене. Плюс това ние ще жалим в Конституционния съд. Това е жестоко тъпчене на конституцията ", споделя предприемачът.

За връзките си с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски той споделя, че го познава, имат естествени връзки и няма какво да разделят: "Познаваме се, приказваме си, само че нямаме пресечни точки, спорове или пък близко другарство. Мисля, че Пеевски е демонизиран. Не е чак подобен изверг. Все отново клюки. Случи ли се нещо и все Пеевски отговорен. Според мен не е чак по този начин. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР