Този празник е част от цикъла наречен Трифунци, това са

...
Този празник е част от цикъла наречен Трифунци, това са
Коментари Харесай

1 Февруари – Трифоновден + легенда

Този празник е част от цикъла наименуван Трифунци, това са 1, 2 и 3 февруари и се почитат, както следва: 1 февруари — Трифоновден; 2 февруари — Сретение Господне и 3 февруари — Свети Симеон.

Българската национална традиция повелява, че Свети Трифон Зарезан е настойник на лозарите, винарите и ресторантьорите.

 1 Февруари – Трифоновден + легенда

 

 

На 1 февруари наложително се прави ритуално зарязване на лозята, а домакинята на къщата става от ранни зори, с цел да опече обредна пита, безусловно украсена с лозово листо.

Приготвя се варено пиле, а в бъклица се налива от най-тежкото вино. Всичко се слага в тъкана торба и стопанинът на къщата се насочва към лозето.

Всеки собственик щом дойде на лозето си, първото нещо, което би трябвало да направи, е наложително да се обърне с лице към слънчевия изгрев и да се прекръсти три пъти. След, което „ зарязва “ три пръчки и полива мястото с алено вино, светена вода и пепел. Лозето се пръска със светена вода и се насочат благословии за огромен благодат.

По традиция на този ден се избира Цар на лозята.

Кратка история за Свети страдалец Трифон.

Светецът се е родил към 225 година в с. Комсада, покрай гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, тогава на територията Римската империя. Бил роден в семейство, което твърдо и надълбоко вярвали в Христос. Трудът на родителите му скоро дал плодове.

Римският император Гордиан не бил християнин, само че и не правил гонения против тях, за което Бог му сторил благосклонност.

Императорът имал прелестна щерка – Гордиана. За нейната ръка идвали видни и прославени момци.

За жал приказно красивата госпожица се разболяла от тежка душевна болест – хвърляла се в огън, във вода от терзания. Но постоянно повтаряла: „ Никой не може да ме излекува, с изключение на Трифон. “

Когато Трифон бил едвам 17-годишен го довели в Рим, при болната щерка на императора. Чрез него Бог изцелил душата на императорската щерка. В мига мнозина повярвали и се покръстили в Христовата религия. Императорът обилно се отблагодарил на младият Трифон за стореното знамение. Момчето не се нуждаело от материални богатства, по тази причина той раздал всичко на нуждаещите се.

Легенда за Свети Трифон Зарезан (из: „ Голяма книга на българските легенди и митове “, изд. „ Пан “)

Света Богородица отишла на църква. На връщане предходна край Трифон, който бил в лозето и подрязвал лозите. Тя го поздравила с „ Помага Господ “, само че той не дал отговор, а й се присмял:

– Дете носиш на ръце, а мъж нямаш.

На Богородица доста й дожаляло и като предходна край къщата на Трифон, споделила на жена му:

– Вземи кърпи и превръзки и бързо иди при мъжа си, тъй като Трифон си е отрязал носа!

Жена му незабавно взела кърпи и бързо отишла на лозето.

– Защо толко бързаш и си изплашена? – попитал я Трифон.

– Мария мина и ми сподели, че си си отрязал носа – дала отговор жена му.

– Остави я – отвърнал Трифон. – Тя те е излъгала. Не съм пийнал да си отрежа носа. Аз нарязвам по този начин – и той посочил на жена си с косера, а не по този начин! – и в този момент си отрязал носа и останал чип, без нос.

Та оттова му е и прякорът „ Чипия “ и „ Зарезан “.

 

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР