Този бюджет не е революционен. Този бюджет позволява страната да

...
Този бюджет не е революционен. Този бюджет позволява страната да
Коментари Харесай

Бюджет 2023: Разполагаме според кесията си, без да ощетяваме българските граждани

" Този бюджет не е революционен. Този бюджет разрешава страната да има постоянни обществени финанси. Приходната част в изпълнима, въпреки и малко напрегната. Разходната част не намалявала обществените разноски и придобивки. Успяваме да се разполагаме съгласно кесията си, без да ощетяваме българските жители "

Така финансовият министър Асен Василев показа бюджета, квалифициран с цел да обезпечи естественото действие на страната до края на тази година.

Планът за държавните финанси бе признат със 156 " за ", 71 " срещу " и 1 " въздържал се ". Подкрепата пристигна от ГЕРБ/СДС без един глас, ПП/ДБ, Движение за права и свободи. " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ бяха " срещу ", а самостоятелният народен представител Радостин Василев не взе участие в гласуването.

По традиция, предлагането на Висш съдебен съвет към плана за бюджета получи единствено три гласа " за " и бе върнат на съдиите за преправяне сред двете четения.

Според министър Василев, в бюджета е заложено 10% нарастване на заплатите, само че единствено за тези, които предходната година не са били индексирани. Запазва се политиката по приходите на учителите, лекарите и медицинските сестри. Ще бъдат подкрепени опорните лечебни заведения, които поемат големия поток от заболели, сподели министърът.

" 30 милиона лв. ще се употребяват от Министерство на културата за планово финансиране или съфинансиране. Скромен фонд към Министерството на спорта ще финансира спортна инфраструктура или спортни школи. Целта е да се развива спорта ", посочи още Василев.

Той разгласи още, че индексацията на пенсиите с 12% по швейцарското предписание към този момент се е случила. 31 милиона лв. пък обезпечени за еднократната помощ за учениците в 1,2,3,4 и 5 клас. Има нараствания и на стипендиите на учениците и студентите. 38 милиона лв. са планувани за саниране на студентски общежития, 80 милиона отиват за детски градини ясли, изброи Василев. И посочи, че всяка година се залагат тези пари и, само че не се усвояват тъй като общините не подавали заявки.

Според Василев, в разходната част са били направени инспекции на финансовата стратегия. Той бе безапелационен, че разноски по почнали поръчки няма да се стопират. И добави, че е очакван буфер, в случай че " се наредят звездите " за капиталовата стратегия. Както към този момент стана ясно, финансовата стратегия е за 8 милиарда лева Министърът обаче счита, че в този бранш има съществени систематични проблеми, които би трябвало да бъдат решени.

Преди началото на дебатите в зала управленията на ГЕРБ-СДС и ПП/ДБ разискаха в стаята на ГЕРБ проекта за държавните финанси с финансовия министър Асен Василев.

" Общата рамка на бюджета няма да бъде променяна. Тоест, в случай че някой желае да направи спомагателен разход някъде, би трябвало да понижи разход на друго перо. Това е кардинална режисура! Между първо и второ четене знаете, че има най-разнообразни претенции. В рамките на Бюджета това ще бъде " разход за разход ", съобщи след срещата финансовият министър Асен Василев.

По отношение на митингите на синдикати с искане за нарастване на заплатите в разнообразни браншове Асен Василев бе безапелационен: " Аз мисля, че би трябвало да се отнасяме с идентичен критерий към безусловно всички чиновници. Политиката, която беше заложена от служебния кабинет, ние я продължихме в тази ситуация, е структурите, които са получили нарастване предходната година, да не получават тази година, а тези, които предходната година не са получили - да получат 10% нарастване. Това е общата политика, тя се отнася и за Министерство на вътрешните работи, и за всички други държавни структури ".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък съобщи: " За бюджета имаме искания, само че чисто политически акт е да бъде подсилен, срещнах се с нашите депутати в този бюджет за полицията, за обществените служащи, за пожарната, ще го вкараме като наше предложение, само че за идващия бюджет след 2-3 месеца се разбрахме доста по задълбочено да се направи и в други проблематични сфери ".

По мотив финансирането на публичните поръчки, Борисов сподели: " оказа се, че с тези ин хаус процедури сме щели да построим два пъти по-евтино, към този момент да има " Хемус ", " Струма ", Видин-Монтана. Честито на българския народ, нито е издигнато, два пъти по-скъпо с индексациите и по-скъпи компании. 3 години безпорядък и нищо на двойна цена, е това е спекулация, точната дума е нелепост. Днес залата и бюджетът удостоверяват това. Същите компании на двойно по-висока цена с три години забавяне, честито на тези, които карат по строшените пътища, редят се на границата с Гърция ", сподели още водачът на ГЕРБ.

" Това е на месец и нещо бюджет, в случай че стартират да се случват повече в браншовете, ще има повече триумф, по тази причина съм оптимист за идващия бюджет. Гарантираме пенсионерите, учителските заплати, има опция за леки корекции в просвета, обучение, археология, вероизповедания, с такива дребни пари за бюджета може да се получи по-добър резултат ", заключи предложенията той.

Дебатите в зала продължиха четири часа. Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев съобщи, че партията е решила да поддържа плана без значение дали ѝ харесва държавното управление единствено с цел да се стабилизират страната и обществените финанси. Той бе репликиран от Георги Свиленски от Българска социалистическа партия, че Движение за права и свободи може да изиска всичко, тъй като очевидно без негова поддръжка нищо не може да стане.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия упрекна кабинета, че се фиксира в свеждане на бюджетния недостиг до 3% единствено поради несигурното ни участие в еврозоната вместо да прави обществени и други разноски, а да доближи България развитите страни, които употребяват еврото, а имат много по-големи дефицити.

Георги Ганев от ПП/ДБ обаче напомни, че 3% бюджетен недостиг на касова основа не е фиксация на държавното управление, нито е единствено поради еврозоната, а е условие на текст от Закона за обществените финанси.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че от плана не се вижда никаква смяна, нито продължение на тезата за постигането на лява политика с десни ограничения, макар многократните пояснения на финансовия министър, че напредването на времето изисква да се направи бюджета, който да разреши на страната да действа и че в него няма нищо революционно

Депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова пък показа, че планът не взема решение нито един сериозен проблем, нито залага сериозна промяна в която и да е сфера. Според нея, заложената средногодишна инфлация от 7-8% е огромен проблем, а ГЕРБ има съществени забележки към разноските за обучение, а енергетиката посредством държавните компании продължава да поема главната тежест от инфлацията.

 

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ и някогашния районен министър в кабинета " Петков " Гроздан Караджов пък бяха безапелационни, че се нарушава Търговският закон с желанието на кабинета да вземе цялата облага от 1 милиарда лева от Българския енергиен холдинг, която била изчезнала в поправен доклад на компанията, написа " ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР