„Този бюджет е обиден. Той е ликвидационен, защото БАН ще

...
„Този бюджет е обиден. Той е ликвидационен, защото БАН ще
Коментари Харесай

Проф. Бойко Георгиев от БАН скочи срещу властта: Бюджетът е обиден и ликвидационен. Ще принудят учени да търсят работа като касиери в супермаркет

„ Този бюджет е афектиран. Той е ликвидационен, тъй като Българска академия на науките ще се разпадне, тъй като хората не могат да живеят от заплатите си. Потенциалът, който има Българска академия на науките, ще се стопи. Просто хората ще предпочетат да вършат нещо по-доходоносно. Ще станат касиери в супермаркет, ще отидат да работят друга работа. Това са хора, които са били отлични студенти, интелигентни са и приказват по няколко езика. “ Това сподели в ефира на bTV Radio проф. Бойко Георгиев, зам.-директор на Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките.

По думите му главната заплата на професор там е 1260 лева За съпоставяне, стартовата заплата на помощник във висше учебно заведение е 1300 лева
свързани новини57789на 07.02.2022
„ Аз работя от 39 години в Българска академия на науките. Завършил съм Софийския университет като отличник на випуска, а няколко години по-късно съм защитил дисертация. След това съм защитил и професорска дисертация. Бил съм и английски академик, гостувал съм като откривател допълнително от 30 страни, обучил съм 14 докторанта, написал съм два учебника за висшите учебни заведения, чета лекции в Софийския университет и в Нов български университет. И аз не разбирам каква висша държавна причина постанова моята заплата да бъде по-ниска от заплатата на започващ помощник във висше учебно заведение, в случай че може би предходната година той е бил мой студент “, добави той.

За младите учени в Българска академия на науките финансовото състояние също е комплицирано.

„ Аз имам опция да се оправям, тъй като родителите ми са от София и има къде да пребивавам. За хора, които би трябвало да заплащат и наем обаче това не е допустимо “, споделя гл. ас. Мария Качамакова от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания. Преди към две седмици тя пази своята докторантура. Парадоксално обаче с това идва и по-ниското възнаграждение.

„ Като докторант Мария е взимала стипендия от към 600 лева Освен това е получавала в допълнение финансиране от 500 лева на месец по стратегия на МОН за добре представящи се докторанти. Т.е. по време на докторантурата Мария е получавала към 1100 лева месечно. В момента, в който тя става основен помощник, тя ще получи съществена заплата 920 лева Това е, тъй като се е справила чудесно с докторантурата си, защитила е в период и освен това състояние се постанова месечният й приход да бъде понижен с 200 лева Ето това е парадоксът “, добави проф. Георгиев.

Мария споделя, че любовта и любознанието към работата й я кара да остане в Българска академия на науките. Тя се занимава с запазване на застрашени типове бозайници.

„ Възможността да откриеш нещо, да разучаваш нов тип или да откриеш развой в природата, който никой до този миг не е проучвал, както и страхотният екип, с който работя. Стимулите са доста, само че заплащането сигурно не е едно от тях “, споделя тя.

Учените от Българска академия на науките още през вчерашния ден оповестиха, че са подготвени на митинг.

Причината е, че в бюджетът й за тази година е заложено тя да получи 119 милиона лв., което съгласно тях е " обидно ".

Спрямо предходната година финансирането е увеличено с 2 милиона, само че съгласно работещите в Академията - това е извънредно незадоволително. Те упорстват за още 20 милиона.

В най-голямата научна организация у нас работят 2500 души, а междинната им заплата е 850 лв..
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР