Toyota обяви, че е близо до възможността да произвежда твърдотелни

...
Toyota обяви, че е близо до възможността да произвежда твърдотелни
Коментари Харесай

Тoyota наближава масово производство на батерии с твърди тела за EV

Toyota разгласи, че е покрай опцията да създава твърдотелни акумулатори от последващо потомство със същата скорост като съществуващите акумулатори за електрически транспортни средства. Това се смята за значим стадий в световната конкуренция за комерсиализиране на технологията.

Напредъкът в индустриалната технология следва " пробива " в материалите за акумулатори, за който неотдавна съобщи най-големият производител на коли в света по брой продадени коли. Това ще разреши на Toyota да стартира всеобщо произвеждане на твърдотелни акумулатори до 2027 или 2028 година, оповестява Financial Times.

Експертите в сектора от дълго време афишират твърдотелните акумулатори за евентуална " смяна в играта ", която би могла да реши проблемите, свързани с батериите за електрически транспортни средства, като да вземем за пример времето за зареждане, потенциала и риска от запалване.

Реклама
Ако Toyota реализира триумф, чака електрическите ѝ коли, захранвани с акумулатори с твърди тела, да имат пробег от 1200 км - повече от два пъти по-голям от пробега на сегашните ѝ електрически коли - и време за зареждане от 10 минути или по-малко.
Трудностите
Но производството на твърди акумулатори в огромни размери е скъпо и мъчно, като Goldman Sachs предизвестява за " относително сложен път към увеличение на производството през идващото десетилетие ".

Проблемите включват изключителната сензитивност на батериите към влага и О2, както и механичното налягане, належащо за задържането им дружно, с цел да се предотврати образуването на дендрити - железни влакна, които могат да причинят късо съединяване.

Според Toyota една от най-критичните и сложни технологии за всеобщо произвеждане е процесът на сглобяване, при който пластовете на катодно-анодните кафези би трябвало да се подреждат бързо и с висока акуратност, без да се повреждат материалите.
Реклама
" По отношение на скоростта на нареждане сме съвсем подготвени. Ще пуснем по-големи размери и ще проверим качеството ", сподели инженер на електромобилната група.

През септември Toyota заведе публицисти, анализатори и вложители на обиколка в своя цех Teiho в Аичи, където компанията се готви да създава огромни количества твърдотелни акумулатори. След това компанията заяви, че е намерила " решение за материали ", което ще направи батериите по-дълготрайни и ще обезпечи постоянна продуктивност.

Миналата седмица Toyota разгласи новото си съдействие с енергийната група Idemitsu Kosan за взаимно създаване и произвеждане на материал за твърди акумулатори, именуван сулфиден корав електролит, който съгласно фирмите е най-обещаващ за справяне с казуса с дълготрайността. Въпреки възходящата си убеденост в индустриалната технология ръководителите на Toyota признават, че компанията към момента би трябвало да усъвършенства метода, по който подсигурява качеството на материалите за акумулатори, когато те се създават в огромни количества.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР