Той се е доказал като успешен бизнесмен, лидер, човек, който

...
Той се е доказал като успешен бизнесмен, лидер, човек, който
Коментари Харесай

Георги Гергинов: Васил Терзиев е успял човек, със знания, умения и желание да инвестира, да връща към обще...

Той се е потвърдил като сполучлив предприемач, водач, човек, който е давал и дава на нашето общество, така че аз персонално не намирам никакъв аргумент в това ровене в предишното му, още повече не го виждам да е непосредствено обвързван с индивида и какво знае и може, с какво би могъл да способства за развиването на обществото ни.

 

Това сподели за ФрогНюз Георги Гергинов, изпълнителен шеф на компания, предоставяща услуги в региона на софтуерната разработка.

 

Ето го и цялото изявление:

 

Г-н Гергинов, одобрявате ли по този начин наречената “сглобка ” сред ГЕРБ и ПП-ДБ. Нужно ли беше да бъде изработен този политически компромис, с цел да има непременно държавно управление? Ще се стигне ли до ротация въобще?

 

В тази обстановка аз по-скоро не виждам друга опция. Неколкократните, непродуктивни избори, през които минахме, ни вкараха в обстановка, в която беше и е жизненоважно за страната и стопанската система ни да има функциониращо държавно управление. Да не забравяме, че пред нас има доста значими и достижими цели - влизането ни в еврозоната, в Шенген, и не на последно място активизирането и усвояването на средствата по Плана за възобновяване и развиване, което без работещо държавно управление, в последна сметка би останало фантазия.

 

Не мисля, че е добре да приказваме за " сглобки " и това, което се тиражира всекидневно, дебатите какъв брой дни му оставали на това държавно управление, не би трябвало да бъде тематиката на диалози, ние всички имаме интерес.

 

Добре е това държавно управление, което е основано сега, имайки поради обстановката, да ръководи колкото се може по-дълго и да реализира целите на страната.

 

Как е основано, при какви условия и по какъв метод е едно на ръка, само че това е реалност от предишното, държавното управление към този момент го има, има министри, които са си в функциите, ясни са задачите пред обществото и те не подлежат на кой знае какви политически трактовки. Те са базови, жизненоважни цели, които държавното управление би трябвало да реализира непременно.

 

Накратко, тази “сглобка ” е жизненоважна и дано не я назоваваме по този начин към този момент, ние си имаме държавно управление и като хора, които сме избрали тези политици, които са излъчили това държавно управление, имаме право да пожелаваме и да се надяваме, че те ще реализиран значимото за нас.

 

Споменахте еврозоната, Шенген, Планът за възобновяване и развиване, само че какво е значимо да свърши преди всичко това държавно управление. Законодателството " на трупчета " ли е сега?

Най-важно е успокояването на средата, на обществото, на стопанската система, на бизнес средата. Това, от което има потребност и обществото ни, и бизнесът в частност, е успокоение и сигурност. Едно работещо, постоянно държавно управление би трябвало да цели и реализира тъкмо това -нормализиране и усмиряване на бизнеса и публичната среда.

 

Целите, които споменахте, те са неизменими. Доколкото разбирам те са споделени между  всички политически субекти на страната, а точно Шенген, еврозоната и Плана за възобновяване и развиване. Естествено ние си знаем и огромните болежки на нашето общество. Корупцията е нещото, което ни мъчи и тя попречва достигането и на въпросните цели и не би трябвало да пречи.

Какво би трябвало да се направи за бизнес средата у нас?

Бизнесът се грижи самичък за себе си. В последна сметка сполучливият бизнес, съумява да е подобен, тъй като по някакъв метод  предвижда сегашни опасности и може да предприеме дейности, с които да резервира растежа и устойчивостта си.

 

За бизнесът, отново да повторим, значимо е да има спокойна среда, в която да се случва. Колкото по-малко разтърсвания и непредвидени промени се случват, толкоз по-добре за него, това е най-важното. Редовното държавно управление, преследвайки значимите за всички ни съществени цели е един положителен фактор сега за бизнес средата.

 

Влизането в еврозоната,  всичко това въздейства доста положително, тъй като в последна сметка подтиква нови вложения в страната, внушава сигурност, успокоение и не на последно място средствата, които биха се влели и се надявам да се влеят по Плана за възобновяване и развиване в страната, в случай че успеем да ги усвоим, което пък реферира към въпроса ви за законодателството.

 

Това би трябвало като действен приоритет да стои на дневен ред всекидневно, а точно основаването и променянето на законодателството по метод, който да отключи, да направи допустимо усвояването на въпросните средства, които в последна сметка ще се влеят в стопанската система ни и, естествено, ще благоприятстват за бизнес средата.

 

Дойде времето на “новите в политиката ”. Все повече млади запалянковци се появяват на политическата сцена. Крие ли обаче политиката подводни камъни за тях, изключително що се касае до “старите ”, по-опитните кучета?

Всяка смяна, всяко ново нещо естествено среща съпротиви от статуквото или както ги нарекохте " старите кучета ", това е естествено в политиката. Мисля, че сме стигнали до миг, в който ни е витално належащо в ръководството на страната да се влеят нови хора, младежи, изключително потвърдили, че знаят и могат, с цел да се случи смяната, която всички ние толкоз желаеме, по метод, по-който желаеме да се случи, който е добър за страната.

През последните към този момент повече от 30 години  политиците у нас някак съумяха да ни смачкат самочувствието като нация, като народ и ние доста постоянно сме в обстановка, в която ни се изяснява по какъв начин сме по-назад от някои други страни, в една или друга категория, в едно или друго съпоставяне и че би трябвало да догонваме. Това не е прогресивна позиция. Ние не би трябвало да догонваме, би трябвало да вървим по нашия си път и да целим да сме най-хубавите в сфери, където мислим, че можем да бъдем и ще бъдем.

Но отново да кажа, последните повече от 30 години този напредничав метод на мислене, че ние знаем, можем и е напълно действително да  сме най-хубавите в избрани сфери, той сякаш изчезна. Може би беше подтиснат напълно умишлено, беше сплескан.

 

Аз виждам в новите, младежите, новите лица, изключително съумелите такива, тъкмо този късмет. Ние още веднъж да се съпоставяме, само че от друга позиция с останалите страни в Европа и света, постигайки някакви наши неповторими триумфи, да сме най-хубави в избрани сфери и избрани инициативи, тъй като, повярвайте ми, имаме безусловно всичко, което е належащо.

Имаме хора със познания и умения, имаме запаси, имаме прелестна страна, с доста положително географско състояние. Имаме доста дадености, въпросът е верните, младежите със познания, умения и опит, който е добит в една към този момент глобално-икономическа среда, да поемат щафетата и да, ние да си повярваме, че можем, можем да сме първи и няма потребност да догонваме.

 

И като заговорихме за младите в политиката, предходната седмица се запознахме с едно ново лице, което се появява на политическия хоризонт. Кандидатът за кмет на София повдигнат от ПП-ДБ и “Спаси София ” Васил Терзиев. Упреците към него започнаха още със самата му поява, за метода по-който се е държал, във връзка и с обвързаността на фамилията му с Държавна сигурност. Направиха ли компромис ПП-ДБ с издигането на тази кандидатура?

От позиция на политическа обстановка за някакви сметки или тактики, почтено казано не бих коментирал. От позиция на Васил Терзиев, като един съумял младеж и то съумял отвън рамките на страната ни, знаещ  и можещ, това е тъкмо видът водач, който може да ни изведе точно на тази наша си права или писта, по която ние да сме сполучливи и да сме водачи като страна или общество.

 

Това е един млад и процъфтяващ човек, с сътрудниците му сътвориха една огромна софтуерна компания, която беше водач в нишата си. След това той спонсорира най-различни начинания, влага доста в развиването на образованието, на IT-сферата в страната. Това е човек, който е съумял и явно има познания, умения и предпочитание да влага, да дава на нашето общество.

Ние имаме потребност тъкмо от такива хора. Въпросът за минало, дядовци, родственици и по този начин нататък, в последна никой не избира родителите или дядовците и бабите си. Той се е потвърдил като сполучлив предприемач, водач, човек, който е давал и дава на нашето общество, така че аз персонално не намирам никакъв аргумент в това ровене в предишното му, още повече не го виждам да е непосредствено обвързван с индивида и какво знае и може, с какво би могъл да способства за развиването на обществото ни.  

 

Може ли да се допусна, че  Политическа партия и Демократична България издигнаха Терзиев за претендент за кмет, с цел да се реши най-сетне продължаващия към този момент с години спор сред партии и политици за чиновниците в Държавна сигурност и техните наследници?

Не мога да разясня дали това е част от аргументацията на политическите субекти, да повдигнат или не някой сега. Със сигурност въпросът за принадлежност към някогашните служби за по този начин наречената лустрация за мен е леко претоплена тематика. Нормално е тя от ден на ден и повече да избледнява и не би трябвало да е толкоз настояща.

 

Времето на тази тематика съгласно мен беше 30 години, сега, в който се случваха политическите промени, тогава трябваше да се тегли чертата и да се завърши с връзките със службите. По една или друга причина това не се случи. 30 години по-късно няма никакъв рациум в тази тематика и не виждам с какво би ни помогнало в случай че я разравяме.

Въпросът с лустрацията сега е претоплен. Да, разисква се много, само че задавайки си въпроса с какво ще ни помогне това и каква добавена стойност за нашето общество би имал сега, е по-скоро никаква.

Пак да кажа, ние имаме доста ясни цели сега за цялото ни общество. За първи път от доста време сякаш няма несъгласия най-малко по главните цели, които би трябвало да се реализиран и те са исторически. Влизането в Шенген, еврозоната, Планът за възобновяване и развиване, това са процеси, които се случват един път на огромни интервали от време. И в този момент е значимо да се активизираме и да реализираме тези цели.

Всякакво разпръскване с едни такива претоплени тематики от близкото и малко по-далечно минало, съгласно мен,  е опит за разпръскване и те са по-скоро деструктивни, в сравнение с спомагателни.

Разбирам, че към момента има живи хора, със мемоари от предишното, репресирани такива от предходните режими, това не е хубаво. Самият Терзиев, доколкото проследявам в медиите, неколкократно се изрече по въпроса и осъжда тези процеси, само че това е тематика от предишното. В момента ние имаме належащи значими цели, които в този момент са пред нас, всичко друго е разпръскване.

.

Георги Гергинов е изпълнителен шеф на „ Anthill “, компания, предоставяща услуги в региона на софтуерната разработка. Преди това е работил в редица водещи новаторски компании, измежду които Naxex Technological Development и SAP Labs.

 

Георги разполага с богат опит в областта на ръководството и осведомителните технологии.

 

Той е съосновател на Асоциацията за нововъведения в софтуерните технологии (ISTA), организация, виновна за едно от значимите събития в софтуерната промишленост - годишната конференция ISTA.

 

Георги е приключил с оценки магистърска степен в региона на компютърните науки в Технически университет – София и магистърска степен в региона на управническите науки в Шефийлдския университет.

 

Интервю на Констанца Илиева

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР