Ще ми се отрази ли забавянето на смяната на електрическата кола и газовия котел от Риши Сунак?

...
Той също така обмисля планове за скрап, които биха гарантирали,
Коментари Харесай

Той също така обмисля планове за скрап, които биха гарантирали, че наетите имоти са по-енергийно ефективни.

Но с промени, които са още години в бъдещето - и продължаващата криза на разходите за живот - ще промени ли изместването на крайните срокове за финансите на хората сега? Тук Sky News разглежда.

Забрана за бензинови и дизелови автомобили

Когато беше министър-председател през 2020 г., Борис Джонсън се ангажира да забрани продажбата на всякакви нови бензинови и дизелови автомобили в Обединеното кралство от 2030 г. Сега се предвижда това да бъде отложено до 2035 г.

Плановете за глобяване на производителите за всяко превозно средство, което не отговаря на изискванията, също се смекчават.

Цифрите показват че въпреки че бензинът и дизелът все още са преобладаващо мнозинство - броят на електрическите превозни средства с добавка и батерии по пътищата на Обединеното кралство се е увеличил - съответно с 45% и 58%.

И през 2023 г. са регистрирани повече електрически превозни средства отколкото дизеловите за първи път.

Това показва „обща тенденция“ да се откажат от двигателите с вътрешно горене (ICE) – и вече към по-устойчиви видове транспорт, казва Оливър Монтегю, главен изпълнителен директор и съосновател на компанията за инженери на електронни велосипеди Swytch.

Така че промяната във времето на забраната е малко вероятно да има голямо въздействие.

„Тези, които трябва да преминат [към електромобили ] все пак ще трябва да го направят – те просто имат повече време да го направят“, казва той пред Sky News.

„Истинската промяна ще бъде за хората, които могат да избират как искат да се придвижват – които не са „Все още не съм пристрастен към един конкретен вид транспорт“ – като например дизелова кола, която трябва да бъде заменена.

И тъй като средното пътуване с кола е само около осем мили – той вярва, че мнозина ще изберат електрически велосипеди или колоездене, вместо електрическо превозно средство, което означава, че забраната за ICE ще има още по-малко въздействие.

Прочетете повече:
Какви са екологичните политики на правителството?

RAC също така отбелязва, че забраната обхваща само нови бензинови и дизелови автомобили, което означава, че „много хора няма да бъдат засегнати, тъй като мнозинството са склонни да купуват употребявани превозни средства“.

Майк Чайлдс, ръководител на науката, изследванията и политиката в Friends of the Earth, добавя, че хората все още ще могат да купуват електромобили, произведени извън Обединеното кралство.

„От потребителска гледна точка няма да има страхотно въздействие, защото те могат просто да купуват китайски или немски електромобили“, казва той пред Sky News.

„Но за британското производство това е огромна крачка назад и сериозен удар в краката за работни места.“

< p>Без газови котли в новите домове

Плановете за спиране на новопостроените имоти да бъдат оборудвани с газови котли след 2025 г. се отлагат с 10 години назад според докладите.

Това не засяга хора, които вече имат газови котли, които няма да се налага да ги заменят с алтернативи като термопомпи.

В резултат на това тази промяна е по-вероятно да засегне разработчиците, отколкото потребителите.

Изображение :Домашна термопомпа

Джес Ралстън, енергиен анализатор в Energy and Climate Intelligence Unit, казва, че с по-високи първоначални разходи за термопомпи, ние няма да знаем, докато не настъпят промените, колко от тях ще бъдат прехвърлени на купувачите .

Но тя добавя: „С течение на времето термопомпите така или иначе ще бъдат по-евтини за закупуване и експлоатация.“

Плановете всички нови отоплителни системи да бъдат нисковъглеродни до 2035 г. , включително £450 млн. безвъзмездни средства за домакинствата, вероятно също ще бъдат премахнати.

Това означава, че повече хора ще имат газови котли за по-дълго време, което при цените „два до три пъти над нивата преди кризата“ ще означава, че хората плащат повече в сметките за енергия, добавя г-жа Ралстън.

Партията на зелените удря Бравърман

Повече енергийно ефективни наемодатели

През 2020 г. Борис Джонсън също обеща, че от 2028 г. всички имоти под наем ще трябва да имат клас на енергийна ефективност от C или по-висок (A е най-добрият, а G най-лошият).

Това е сред мерките в реда на мерките за скрап поради .

Г-жа Ralston казва, че „не мога да проумея и капка логика“ от решението.

„Това ще намали сметките за енергия на хората в разходите за живот в кризата и ще увеличи енергийната сигурност – неща, които правителството казва, че иска да направи. Няма никакъв смисъл."

Г-н Чайлдс казва, че това ще засегне непропорционално хората с по-ниски доходи, които е по-вероятно да наемат домовете си.

"Това е огромен ритник в зъбите за хора, които живеят в студени, влажни домове под наем, чието отопление е скъпо.

„Това също е огромно дарение за наемодателите, които не могат да си направят труда да изолират имотите си правилно“, казва той.

Той добавя, че въпреки известния спад в цените тази година, цената на петрола и газа отново се увеличава - и ще остане нестабилна, докато Русия е във война с Украйна.

„Има повече наематели, отколкото наемодатели, така че няма смисъл от гласовете. Просто повдига въпроса дали правителството е лобирано от богати наемодатели“, казва г-жа Ралстън.

Такса за водород

Правителството предлагаше да въведе такса от около £100 върху сметките за енергия на домакинствата през 2025 г. - за да помогне за плащането на производството на водород с ниски въглеродни емисии.

Но след като мнозина твърдяха, водородът се използва предимно в промишлеността - не в домовете на хората - министрите изглежда са го отказали.

Това се приветства от екологични и потребителски групи.

Г-жа Ралстън казва, че термопомпите са много по-ефективен от водорода за отопление на домове - така че правителството беше правилно да признае, че това не е нещо, за което обществото трябва да плаща.

Г-н Чайлдс добавя, че водородът все още разчита на природен газ - който както в домовете, така и в транспорта се отдалечават от, така че Friends of the Earth са били „против това от самото начало“.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР