Той настоя за 9% ДДС и нов министър на туризма

...
Той настоя за 9% ДДС и нов министър на туризма
Коментари Харесай

Алибегов: Постоянно се будим с нови доставни цени

Той настоя за 9% Данък добавена стойност и нов министър на туризма

" Постоянно се будим с нови доставни цени, желаеме 9% Данък добавена стойност и нов министър на туризма, разяснява пред Bulgaria ON Air ръководителят на Българската асоциация на заведенията/БАЗ/ Ричард Алибегов.

" Една част от загубата я слагаме в надценката, другата част е от облагата. Не си представяйте, че кафето ще стане 3 лева, в случай че коства 2 лева в заведението. В България пием най-евтиното кафе, междинната цена е към 2 лева В Европа за 1 евро няма съвсем на никое място ",обясни Алибегов.

От БАЗ се надяват да не се стига до ново повишаване в заведенията.

" Хората чакат от нас да върнем продажните цени от 2019 година Да де, но откъм гърба никой не връща цената ", отбелязва Алибегов. Той подсети, че в предизборната стратегия на 3-4 партии, които в този момент са в Народното събрание, е имало точка за опазване на 9% Данък добавена стойност. 

" Направили сме доста разбори и им показахме, че в Европа в 23 от 27 страни са понижени ставките за туризма. Показахме по какъв начин ниските ставки са се отразили на приходите и се оказа, че няма никакви загуби за бюджета. 2023 година е първата година, от която работим без никакви ограничавания. Не всяко понижаване на някоя ставка значи нещо неприятно. Ще участваме в диалозите за бюджета за 2024 година ", посочи ръководителят на БАЗ.

По думите му предходният длъжностен кабинет не е направил безусловно никакъв разбор на случилото се с ДДС-то. В същото време Национална агенция за приходите регистрира дисциплиниране на бранша.

Ресторантьорите имат запаси към новия министър на туризма Зарица Динкова, защото, по думите на Алибегов, тя няма нищо общо с туризма и не е специалист.

" Обидно е към туристическия бранш дори да не се опитва да се постави човек, който има нещо общо с туризма. Писахме писма, дадохме оферти със CV-та, които Денков и Габриел да прегледат. Тяхно право е да не са съгласни с тях, само че можеха да сложат човек, който има нещо общо с туризма. Назряват много огромни проблеми, най-вероятно ще се стигне до митинги. Искаме среща с акад. Денков, който да изясни по какъв начин е взето решението за тази дама. Очакваме да бъде заменена с някой специалист ", акцентира ръководителят на БАЗ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР