Той каза това на голям митинг в Кишинев по повод

...
Той каза това на голям митинг в Кишинев по повод
Коментари Харесай

Бъсеску призова за обединение на Румъния и Молдова

Той сподели това на огромен протест в Кишинев във връзка 100-годишнината от обединяването на Бесарабия и Румъния през 1918 година, оповестяват Медиафакс и осведомителният уебсайт Зиаре.

Хиляди хора се събраха на Площада на Великото национално заседание в Кишинев, като скандираха лозунги "Обединение " и "Долу границата сред братя " и пееха патриотични песни, както и химните на двете страни.

Бъсеску прикани от трибуната парламентите на Румъния и Молдова да гласоподават за обединяване на двете страни, като акцентира, че "живеем съгласно волята на Сталин и Хитлер , живеем съгласно омразния пакт Рибентроп-Молотов ".

"Призоваваме парламентите в Букурещ и Кишинев във допустимо най-кратък период в чест на Стогодишнината да гласоподават още веднъж за обединяване ", съобщи Бъсеску, като добави, че "това е въпрос на национално достолепие, "Молдова е част от Румъния, молдовците са жители на Румъния ".

Бившият държавен глава, сегашен водач на партия Народно придвижване и почетен ръководител на молдовската Партия на националното единение, е дълготраен покровител на концепцията за обединяване на Румъния и Молдова. Заради тази позиция предходната година молдовският президент Игор Додон му лиши молдовското поданство .

Митингът бе проведен от унионистки групи (подкрепящи обединяването на Румъния и Молдова), като от молдовска стана се включиха Партията на националното единение, Либералната партия, Национално-либералната партия и Либерално-демократическата партия. Поканени бяха и кметовете на над 100 обитаеми места в Молдова, които подписаха декларация за обединяване с Румъния.

В митинга се включиха също Лудовик Орбан, ръководител на най-голямата опозиционна мощ в Румъния - Национално-либералната партия, както и водачът на опозиционния Съюз за избавление на Румъния Дан Барна, който е съпроводен от делегация от парламентаристи. Барна съобщи от трибуната, че мястото на Молдова е в Европейския съюз.

"Мисля, че мястото на Бесарабия, мястото на Молдова и на Румъния е в Европейския съюз. Знам, че за вас последните години обезсърчиха тази посока, само че през 1914 година концепцията за обединяването даже не съществуваше, а след четири години, през 1918 година, историческото знамение се случи ", съобщи опозиционният водач, като акцентира, че "надеждата и вярата са най-мощният мотор ".

Същевременно проруският президент на Молдова Игор Додон и Социалистическата партия насочиха редица послания против унионисткото придвижване напоследък.

"Мисля, че заплаха номер едно в този момент за Република Молдова е всичко, което вършат унионистите. (...) Унионистите са по-лоши от сепаратистите. Сепаратистите се пробват да отделят част от страната, а унионистите желаят да я вземат цялата ", акцентира Додон.

Той упрекна румънския парламент в "агресивна политика " и акцентира, че 70% от молдовците са срещу обединяване с Румъния . Додон предизвести, че връзките сред Молдова и Румъния може да станат като тези сред Украйна и Русия.

В края на днешния протест, в който съгласно уредниците са взели участие към 100 000 души, беше прочетена разгласа, в която се приканва на тържественото съвещание в Букурещ на 27 март 2018 година румънският парламент да одобри решение, "чрез което да се включи в националната реинтеграция с мирните средства на парламентарната народна власт, в границите на конституцията на Румъния и според интернационалното право ".

На 27 март, датата, на която е гласувано обединяването на Бесарабия и Румъния, в Букурещ ще бъде проведено тържествено съвещание на двете камари на румънския парламент, на което ще участват редица публични представители от Румъния, както и парламентарна и държавна делегация от Молдова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР