Той има над 380 хиляди последователи в YouTube, а интервюто

...
Той има над 380 хиляди последователи в YouTube, а интервюто
Коментари Харесай

Рупорите на руската пропаганда в България

Той има над 380 хиляди почитатели в YouTube, а изявлението му с Васил Божков е гледано близо 2 милиона пъти. На фона на трагична музика и с безизразна физиономия Станислав Цанов, един от най-популярните влогъри в България, споделя своите тези за политиката, стопанската система, пандемията и историята на българския преход. Кани и разнообразни специалисти, които да разясняват настоящите въпроси. Представя канала си, озаглавен “Цанов НАПРЕД и НАГОРЕ “, като свободно и без значение пространство.

Според различен известен влогър обаче - Любомир Жечев - Станислав Цанов в действителност е “подлога ”. И то на съветската агитация - както за пандемията в последните 2 години, по този начин и за войната в Украйна в този момент. Във видео с дълготрайност час и половина Жечев показва и проучва биографията и предаванията на Цанов. “Откакто стартира войната, аз съм в действителност обезпокоен и считам, че е нужно да се изобличават тези неистини ”, споделя Жечев пред Дъждовни води.

От чиновник на “Алфа ” до “независим ” влогър

Почти 10 години Станислав Цанов е работил за партийната телевизия на “Атака ” - телевизия “Алфа ”. В нея абсолютно е защитавал тезите и държанието на Волен Сидеров. От 2020 година Цанов поддържа канала си “Цанов НАПРЕД и НАГОРЕ ”. Той набра известност с видеата си за пандемията, в които със събеседниците си постоянно слага под подозрение съществуването на вируса, рисковете, които той носи, а след това и успеваемостта и сигурността на имунизациите. “Неговата известност се дължи преди всичко на Ковид ”, споделя Любомир Жечев пред Дъждовни води. “Вероятно е очаквал какъв триумф ще реализира, тъй като преди този момент няколко негови материала в “Алфа ” за Ковид се радваха на невиждана известност. ” Сега на дневен ред е войната в Украйна. В поредност от видеа Цанов споделя антинатовските си позиции, а гостите му оправдават съветската експанзия в Украйна.

Мними специалисти сеят дезинформация за пандемията и войната

Чест посетител на Цанов по тематиката е “експертът ” Пламен Пасков. Пасков, ветеринар по обучение, е претендент за народен представител на няколко следващи вота от партия “Възраждане ”. По време на пандемията Пасков постоянно се показва като вирусолог в медийните си участия. С възторг той назовава пандемията “манипулация ” и споделя за голям брой смъртни случаи, сякаш породени от имунизациите. От началото на войната в Украйна Пасков се изявява като интернационален специалист. В посещение по телевизия “Евроком ” неотдавна той отхвърли зверствата, осъществени от съветската войска в украинския град Буча. Пасков се аргументира с фрагменти от видео, които показвали по какъв начин един от труповете “пуши цигара ”. Всъщност фрагментите, за които приказва Пасков, са взети от клип на съветски рапър от 2020 година.

Друг обичан посетител на Цанов е Валентин Вацев, който с изключение на с честите си гостувания в телевизия Алфа е прочут и с поддръжката си за режима на Путин и откритите си апели България още веднъж да бъде “освободена от Русия ”. В “Цанов НАПРЕД и НАГОРЕ ” са гостували също водачът на “Възраждане ” Костадин Костадинов, Кирил Вълчев, прочут още като Киро Скалата, и професор Иво Христов.

След като видеото на Жечев предизвика огромен интерес в мрежата, Цанов го одобри в неговото студио, с цел да дискутират обвиняванията на влогъра.

Станислав Цанов и Любомир ЖечевСнимка: Youtube - Lyubomir Zhechev

В хода на диалога Цанов, който е надалеч по-дистанциран и нерешителен от нормално, признава, че телевизия “Алфа ” е проруска, че там е работил като пиар, а не като публицист, и като подобен е защитавал Волен Сидеров, даже когато оня не е бил прав. Той стига до такава степен да съобщи, че в действителност не утвърждава съветската инвазия в Украйна, и че Владимир Путин “най-вероятно ” има нещо общо с убийствата на Александър Литвиненко и Анна Политковская. Цялото видео от полемиката сред двамата е качено в канала на Жечев, само че не и в този на Цанов. “Нещата, за които се съгласи с мен в нашия диалог, бяха прекомерно явни, с цел да ги отхвърли ”, споделя Жечев. “Но това, което приказва в неговия канал, е тъкмо противоположното. ”

“Повечето инфлуенсъри и ютюбъри заобикалят да разясняват тематиката, тъй като се опасяват, че ще си навлекат отрицателни реакции ”, споделя Жечев. Но предизвестява, че “започват да се появяват канали, сходни на този на Цанов, които пазят проруски позиции и споделят подправени опорни точки. Една негова колежка от “Алфа ” също има собствен Ютюб канал, попаднах на рекламни изявления във Facebook, които водят към него ”, прибавя Жечев.

Борци против имунизациите, " джендърите ", а в този момент и “нацистите в Украйна ” 

Facebook се трансформира в главен мотор на разпространяването на проруската агитация, както посредством мними страници и профили, по този начин и в групи, чиито членове скачат от една интрига на друга. Популярната във Facebook група на Ковид скептици “Измамата Kовид19 “  да вземем за пример към този момент се споделя „ Измамата Ковид19 и Украйна22 “. В последните няколко седмици нейните членове съвсем не се занимават с пандемията. Там тематиката, както на всички места другадe, е една - войната в Украйна.

Администраторът на групата даже е сменил профилната си фотография. До преди месец Николай Николов беше сложил на профила си жълта звезда, на която написа not vaccinated ( “неваксиниран ”). Сега на фотографията му ясно е изписана буквата Z - признака на съветската експанзия в Украйна. Николов набра известност като водач на Асоциацията на бащите в България. В тази си роля той през годините се бореше против разнообразни “плашила ” като Истанбулската спогодба и Стратегията за детето. Сега с ненаситност споделя постове, които са в цялостен унисон с съветската агитация.

Фактът, че Путин направи имунизацията против ковид в Русия наложителна, очевидно не е раздрусал доверието и поклонението към съветския президент измежду почитателите на тайни теории, които другояче отхвърлят имунизациите. Хората, които считат, че Ковид-19 не съществува, и имат вяра, че имунизациите са средство за надзор, стерилизиране и съкращаване на популацията, в този момент с възторг пишат за “Азов ”, сина на Джо Байдън и „ геноцида “ в Донбас.

Но каква е връзката сред отричането на Ковид и имунизациите и защитаването на съветската експанзия в Украйна? “Повече от явно е, че връзката е политическа ”, споделя Любомир Жечев. “Голяма част от хората, които считат, че има някаква интрига, обвързвана с ковид и имунизациите, са симпатизанти на партия “Възраждане ”. Такива връзки има и Цанов. Голяма част от хората на “Възраждане ” пък са свързани с “Атака ” и Волен Сидеров. ”

Новата “Атака ” 

В огромна част от профилите на последователите на Путин във Facebook си личат благосклонности към една съответна политическа мощ - “Възраждане ”. Тя събира доста от гласовете на така наречен “патриотичен ” набор, които през годините са отивали при “Атака ”, Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ, “Воля ” и други. Освен Станислав Цанов, с “Атака ” е обвързван и другият към този момент упоменат воин и негов чест посетител - Пламен Пасков. Ветеринарят, който се показва като специалист по разнообразни тематики от вирусология до интернационална политика, през 2015 година е бил претендент за кмет на град Димитровград, подсилен от партията на Сидеров.

Както е добре известно, водачът на “Атака ” Волен Сидеров претърпява сериозен катарзис от началото на 90-те години, когато е член на Съюз на демократичните сили и основен редактор на вестник “Демокрация ”, до през днешния ден, когато е олицетворението на русофилията в България. Сходен катарзис очевидно е претърпяло и едно от “остриетата ” на партия “Възраждане ” - Елена Гунчева. В мрежата интензивно се споделя неин коментар от Facebook, написан през 2015 година, в който Гунчева твърди: “В Русия постоянно е имало единствено гнет! А Путин е най-лошото след Сталин “. Сега Гунчева отхвърля да е писала сходно нещо, въпреки то.

Относно останалите визии на юристката към оня миг не може да се съди от профила ѝ в обществената мрежа, защото всичките ѝ изявления преди 2017 година са изтрити.

За обществения облик на водача на “Възраждане ” Костадинов Костадинов обаче може да се съди по политическата му биография. До 2012 година той е част от Вътрешна македонска революционна организация и взе участие в локалната власт на Варна дружно със настоящия зам.-председател на Народно събрание от “Възраждане ” Цончо Ганев. Впоследствие Костадинов за малко си партнира с НФСБ, а през 2015 година се явява на локалните избори във Варна дружно с “Атака ”. През 2016 година той поддържа лидерката на “Движение 21 ” Татяна Дончева за президент. През 2018 застава паралелно до Корнелия Нинова на митинг против държавното управление, а на идната година БСП-Варна даже искаше да го издигне за кмет на морската столица.

Александър ДетевСнимка: Pavel Tsvetkov

През тези години Костадинов трайно се засели в медийното пространство. Той с жар брани разнообразни тематики, измежду които битката против “подмяната на историята ” в учебниците, “циганския проблем ”, книгите на Иво Инджев, “джендъра ” и Истанбулската спогодба и други. Но позицията му против съществуването на пандемията от ковид най-сетне съумя да изстреля партията му в Народното събрание. Пропутинските тези в този момент пък в допълнение покачиха поддръжката му съгласно социолозите.

Рисковете

Рисковете и вредите, които рупорите на съветската агитация носят и нанасят, са доста. Поддържането на тайни теории и операции явно се трансформира в гласове на изборите. А когато тази различна действителност се снабди с парламентарно посланичество, нормално то бързо се отхвърля от обещанията и пропагандираните тези, тъй като те са изцяло несъстоятелни и неприложими. Това води до отчаяние, което надлежно отдръпва гласоподавателите и пренасочва благосклонностите им към нов политически избавител. Без значение, че проводниците на тази агитация се сменят, те години наред обслужват осведомителната война, която Русия води против Запада.

В момента позицията, която явно тези хора се пробват да наложат, е поддържането на неутралитет към съветската експанзия в Украйна. Напълно ясно е, че България, като член на НАТО И Европейски Съюз, няма по какъв начин да застане на страната на Кремъл. Така че неутралитетът в действителност се оказва най-угоден за ръководещите в Москва.

Големият абсурд е, че “упадъчните западни полезности ” като свободата на словото и изразяването, против които тези хора роптаят, им разрешават умерено да популяризират погрешните си тези във Facebook групи, YouTube канали и даже в ефира на държавните публични медии .  А рисковете са доста, в това число за подрастващите. “Ютюб и ТикТок имат доста по-голямо въздействие от малките екрани, изключително когато става въпрос за младежите ”, споделя Любомир Жечев. Затова и от ден на ден старания за разпространението на агитация и дезинформация се насочват натам.

*Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР