Той един от най-известните режисьори на анимационни филми, художник, народен

...
Той един от най-известните режисьори на анимационни филми, художник, народен
Коментари Харесай

За Ежко в мъглата и приказките, родени в душата ♥ Франческа Ярбусова и Юрий Норщейн

Той един от най-известните режисьори на анимационни филми, художник, национален актьор на Русия. Щеше ли Юрий Норщейн обаче да реализира всичките си забележителни триумфи, в случай че до него не бе Франческа Ярбусова – художник на неговите филми, брачна половинка, другар? Тя е не просто пълновръстен съавтор, Юра и Франческа са неразделни както в творчеството, по този начин и в живота. Тя знае и умее това, което не е обещано даже на по този начин надарения Норщейн. Вълшебството на този креативен дует е надълбоко обвързвано с одушевяването освен на рисунките, само че и на действителния свят. Те са фамилната двойка, с помощта на която на този свят се роди чудната история за Ежко и толкоз други обичани анимационни герои и филми. През септември, двамата обичани актьори откриха своя обща галерия „ Художник рисует фильм ” в московската изложба Altmans, а 75-годишният Юрий Норщейн показа своите размисли за посланията на рисуваните филми.

 (Юрий Норщейн)

Pixar разполагат с изключителни майстори, мога единствено шапка да им смъква. Но естетиката в тях не ме допира. Там няма сърце. Има технология, която  в действителност дотолкоз култивира естетиката, че ти преставаш да й вярваш. Затова, при цялото тяхно майсторство, което е голямо, аз не бих могъл да кажа, че това е художествено кино.

Персонажите на приказката „ Ежко в мъглата ” ( ”Ежик в тумане ”), са знак на добротата и вярата. Не е чудно, че Ежко стана знак на толкоз разнообразни организации с благородна цел, изгря върху пощенски марки и сувенири.

Децата възприемат „ Ежко в мъглата ” като история за спасяването на едно малко и едва създание, от някого, който самият Ежко не познава. Преди доста години, у нас този  филм се тълкуваше като социално-психологическа алегория за руската интелигенция с всичките й страхове, илюзии и очаквания. Американските професори говореха за кино лентата, като за типичен ясно проявяване на съветския идеализъм. Японските студенти пък ги питаха, по какъв начин московските аниматори са намерили кинематографично олицетворение на философията на даоизма.

Радвам се, че основаните от нас персонажи въодушевяват хората за положителни каузи.

Режисьорът привежда бъдещия си филм на равнището на елементарния знаменател, а художникът би трябвало да сътвори от това своите цветове. Франческа основава изображението като по аптекарска формула. Кинокадрите са като настойка от домашно бренди. На едно място би трябвало да има заостреност, на друго – мекост. А след това – хиперреалистичност, капчица дъжд на тънка вейчица, в оня момент когато е нощ, мирише на тъмно-синьо, а нощта се разтваря. И ето на верандата порастват цветя, които дават дъха на нощта. Как се рисува дъхът на нощта? По този мотив Франческа постоянно цитира строфа от шекспировия „ Венециански търговец ”: „ В такава нощ Медея отиваше в полето, събираше треви вълшебни, с цел да върне младостта на стареца Язон ”…Чиста магия.

              (Франческа Ярбусова)

Илюстрации: takiedela.ru, vitanova.ru, Rovakada Publishing - WordPress.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР